Neem voor dit gerecht geen zwarte bonen met saus uit een blik, maar de gefermenteerde zwarte bonen die je bij de toko kunt kopen. Pas dan krijg je die authentieke Chinese smaak op je bord.
1 Meng ten minste 30 minuten voor het koken, of de dag ervoor, de rijstwijn of sherry, sojasaus, suiker en maizena. Voeg het vlees toe en schep om. Dek af en zet apart (in de koelkast als je het vlees langer dan 30 minuten laat marineren).
2 Verhit de olie in een wok tot hij gloeiend heet is. Giet de reepjes vlees af (bewaar de marinade) en doe ze in de wok. Roerbak 1 minuut. Voeg de knoflook, rawit (chilipeper) en gember toe en roer nog 1 minuut.
3 Voeg de groenten, lente-ui, zwarte bonen en de marinade toe en roerbak een paar minuten op hoog vuur tot de groenten zacht worden. Voeg een scheut water toe als het aanbakt.
4 Serveer op gestoomde rijst of kleefrijst, eventueel met een extra scheut sojasaus.
Per portie 245 kcal, 11,3 g vet (2,8 g verzadigd), 25,3 g eiwit, 10,5 g koolh., 5,7 g suiker
4 personen
• 2 el Chinese rijstwijn of droge sherry (zie tip)
• 1 el lichte sojasaus, plus extra
• 1 tl fijne kristalsuiker
• 2 tl maizena
• 4 varkenslapjes van de schouder à 100 g, vet verwijderd, in dunne repen
• 2 el arachideolie
• 2 tenen knoflook, fijngehakt
• 1 rawit, gehakt (zie tip)
• stuk gember ter grootte van een duim, geschild en fijngehakt
• 400 g voorjaarsgroente, zoals groene asperges, broccolischeuten (bimi), peultjes, sugarsnaps, schoongemaakt en in stukken van 4 cm
• 5 lente-uitjes, fijn gesneden
• 1 el gefermenteerde zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
• kleefrijst of gestoomde basmatirijst