‘Een tikkie overgewaardeerd, de varkenshaas, mooi zacht, maar niet al te veel smaak, dus we houden het rustig voordat alle toegevoegde smaken het varken wegduwen,’ vertelt Julius Jaspers. En als deze barbecuegoeroe dat zegt, dan doen we dat, natuurlijk!
1. Meng sinaasappelsap, de helft van de ciderazijn en de helft van de gember met de sinaasappelrasp tot een marinade. Breng op smaak met zout en peper.
2. Leg de varkenshaas in de marinade en zet 6 uur in de koelkast.
3. Verwarm de marmelade met het restant van de gember en het restant van de ciderazijn, de sojasaus en de mosterd. Verwarm langzaam!
4. Laat de varkenshaas uitlekken, dep eventueel wat droog en gril om en om krokant tot een kern van 44 °C.
5. Smeer de varkenshaas om en om in met de een kwastje met de saus en laat doorgaren tot 48 °C.
6. Laat onder een stuk aluminiumfolie rusten tot de kernthermometer 52 °C aangeeft en serveer, getrancheerd.
7. Schep de saus die over is over de porties.
Dit recept komt uit het boek ‘Simple smart BBQ’ van Julius Jaspers (Carrera Culinaire, € 29,99).
Voor 6 personen, voorbereiding 15 minuten, marineren 6 uur, afmaken 30 minuten
Benodigdheden barbecue met een temperatuur van 180 °C | vuur, indirect