Dit romige risottodessert serveer je met gestoofd herftsfruit zoals bramen en peren. De sinaasappelrasp geeft het geheel een frisse touch.
1 Begin met het herfstfruit: doe de pruimen en partjes peer in een pan met dikke bodem, voeg de suiker, het kaneelstokje en de rasp plus het sap van de grote sinaasappel toe. Leg het deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes koken. Voeg dan de bramen toe en verhit ze 5 minuten mee. Neem van het vuur en laat iets afkoelen.
2 Laat twee derde van de boter langzaam smelten in een diepe pan met dikke bodem en roer de vanille en fijngesneden peren erdoor. Roer na 1 minuut de rijst, suiker en tijm erdoor, draai het vuur middelhoog en voeg al roerend de wijn toe. Blijf regelmatig roeren tot de wijn bijna is verdampt en voeg dan geleidelijk de melk toe.
3 Verhit de rijst 16–17 minuten op laag vuur en roer regelmatig zodat het zetmeel uit de rijst vrijkomt en de risotto een zijdeachtige textuur krijgt ‒ als de rijst gaar is, moet-ie heel zacht zijn maar nog niet pappig. Voeg eventueel een scheutje melk of water toe voor de smeuïgheid.
4 Neem de pan van het vuur en roer de rest van de boter door de risotto. Leg het deksel op de pan en laat een paar minuten rusten. 5 Verdeel de risotto over borden, schep op iedere portie wat gestoofd herfstfruit en strooi de sinaasappelrasp en extra tijmblaadjes erover.
Per portie 388 kcal, 10,8 g vet (6,2 g verzadigd), 7,9 g eiwit, 64,2 g koolhydraten, 34,9 g suikers