Een Mexicaanse tostada is een soort platte tacoschelp. Zo’n knapperige maistortilla is de perfecte basis voor gegrild vlees en lepels salsa!
1 Schrap voor de groentepickles de wortels en snijd ze in kleine blokjes. Pel vervolgens de ui en snipper hem fijn. Meng de azijn, het zout, de suiker en oregano in een pan samen met 100 ml water. Breng dit mengsel aan de kook op middelhoog vuur.
2 Voeg als het mengsel kookt de wortel en ui toe, snijd de jalapeño in plakjes, pel de teen knoflook en roer beide er meteen doorheen. Laat het mengsel dan staan tot het volledig is afgekoeld. Bewaar het in een grote afgesloten pot in de koelkast tot je de pickles gaat gebruiken (je kunt ze 2-3 maanden goed houden).
3 Verwarm de oven voor op 180 °C. Smeer beide kanten van de maistortilla’s in met de plantaardige olie. Leg ze naast elkaar op een bakplaat (zorg dat ze elkaar niet raken) en bak ze ongeveer 8 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn. Neem ze uit de oven en houd de tortilla’s zolang apart.
4 Leg de bavettesteaks (of ander vlees dat je lekker vindt) in een ondiepe schaal en knijp de limoenen erboven uit. Bestrooi ze met wat zout en peper naar smaak en wrijf de specerijen er aan beide kanten in.
5 Verhit een grillpan op hoog vuur tot-ie heel heet is (of gebruik een hete barbecue) en gril de bavettesteaks 3 minuten per kant – ze hebben iets langer nodig als je dikke plakken gebruikt. Haal de grillpan van het vuur, leg de steaks op een snijplank en dek ze af met alufolie. Laat ze 10 minuten rusten en snijd ze dan dwars op de draad in plakjes.
6 Serveer de krokante tortilla’s met guacamole, de plakjes biefstuk, verse koriander, plakjes radijs en een lepel groentepickles. Geef detabasco erbij om naar smaak eroverheen te druppelen.