Spaghetti met vongole

Spaghetti met vongole

Dit van oorsprong Napolitaanse gerecht komt voor in alle Italiaanse kuststreken. In Napels is het gewoonte om deze pasta als eerste gang te serveren bij de cena della Vigilia di Nataledi Natale, op kerstavond, omdat op deze avond traditioneel geen vlees geserveerd wordt, alleen vis of kaas.

Bereiding

  1. Spoel de vongole in een vergiet of de wasbak onder koud stromend water goed af. Als je de schelpen al spoelend met je hand centrifugeert zullen ze vanzelf hun zand ‘uitspugen’.
  2. Gooi kapotte exemplaren weg. Doe ze in een vergiet en laat ze uitlekken.
  3. Verwarm de olijfolie in een wijde pan en bak de knoflook met de peterseliesteeltjes zachtjes goudbruin. Verwijder de peterseliesteeltjes.
  4. Voeg de chilipepers en de schelpen toe en blus af met de witte wijn. Zet het vuur hoog en wacht met een deksel op de pan tot de schelpen open zijn gegaan, ongeveer na 3 à 4 minuten. Schud af en toe de pan heen en weer. Schep als alle schelpen open zijn, deze met een schuimspaan uit de pan in een kom en dek af. Laat het vocht in de pan alvast wat inkoken.
  5. Zet een pan met 4 liter water op. Voeg als het water kookt 2 afgestreken eetlepels zout toe (dit is ongeveer 8 gram zout per liter water). Doe de pasta in de pan en roer door met een houten lepel. Kook de pasta 2 minuten korter dan op de verpakking staat aangegeven, hij moet zeer al dente zijn.
  6. Haal de pasta met een tang uit het water en doe hem bij de saus. Doe er een pollepel van het kookwater bij, zet het vuur hoger en roer met een tang tot er een mooie emulsie is ontstaan.
  7. Doe na 1 minuut de schelpen erbij. Voeg als laatste de peterselie en nog een scheut olijfolie toe en dien op.

Fotocredits: René Mesman

4 personen

  • 1 kg vongole (of kokkels)
  • 80 ml extra vergine olijfolie
  • 2 tenen knoflook, geplet
  • ½ bos bladpeterselie (alleen de blaadjes), fijngehakt (bewaar de steeltjes)
  • 1 à 2 gedroogde of verse chilipepers, fijngehakt
  • 80 ml witte wijn
  • 400 g spaghetti, gedroogd (of gebruik linguine of vermicelli)

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek