Deze tongschar met courgette en krieltjes van Jamie Oliver ziet er niet alleen maar lekker uit, maar is ook heerlijk! Courgettes en spinazie bevatten foliumzuur en vitamine C, die ons helpen helder na te denken. Tongschar levert de aanbevolen dagelijkse dosis selenium, voor gezonde huid en nagels.
1. Snijd de courgettes in de lengte in kwarten, verwijder de vezelige binnenkant en snijd het vruchtvlees schuin in ongeveer 2 cm dikke plakjes.
2. Pel en snijd de knoflook in dunne plakjes. Zet een grote braadpan met 1 eetlepel olie op matig vuur. Doe er eerst de knoflook en vervolgens de courgette bij, roer goed, leg een deksel op de pan en laat ze terwijl je af en toe roert 15 minuten bakken. Haal er het deksel af, draai het vuur een beetje lager en laat ze nog 5 minuten bakken tot de courgette heerlijk zoet is.
3. Snijd intussen de grotere aardappeltjes doormidden, laat de kleintjes heel, kook ze 15 minuten in een pan gezouten kokend water tot ze zacht zijn en giet ze af.
4. Plet de olijven en verwijder de pitten, maak het lente-uitje schoon en snijd het samen met de rode of groene peper (eventueel zonder zaadjes) in dunne ringetjes. Pluk de muntblaadjes van de takjes, versnipper ze, strooi ze erover en hussel ze met het sap van 1 citroen en 1 eetlepel olie in een kom door elkaar om er een soort salsa van te maken.
5. Druk de aardappeltjes een beetje plat, schep ze voorzichtig met de spinazie door de plakjes courgette en leg er de tongscharfilets op.
6. Leg het deksel weer op de pan en stoom de filets ongeveer 7 minuten, of totdat de vis prachtig wit en gaar is – let op, het gaat razendsnel.
8. Maak de borden op, schep de olijvensalsa over de vis en serveer er partjes citroen bij.