Tomatensalade met chorizo & peterselie

Tomatensalade met chorizo & peterselie

Een simpele tomatensalade met een Spaanse touch: chorizo!. Gebruik rijpe, zoete tomaten van goede kwaliteit en je zult verrast zijn door de smaakcombinatie met de pitige worst.

Bereiding



Zin in meer Spaanse gerechten? 
Zin in nog meer gerechten met chorizo? Kijk hier.
Of maak eens een Spaanse soep, zoals gazpacho: kijk hier 
Op zoek naar tapasrecepten? Klik hier

1 Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de plakjes chorizo op matig vuur. Roer geregeld met een houten lepel terwijl je met je tomaten en lente-uien in de weer gaat.

2 Doe ze met een flinke snuf zout en peper, een scheut extra vierge olijfolie en een klein scheutje sherryazijn in een kom. Strooi er de gehakte peterselie over, hussel alles door elkaar en zet de kom even opzij.

3 Als het goed is zijn de plakjes chorizo intussen lekker krokant en drijven ze in een flinke laag van hun eigen vet; dat is het moment van de waarheid. Doe de plakjes knoflook bij de worst in de pan en blijf roeren. Ze mogen absoluut niet aanbranden, dus haal de pan van het vuur zodra ze heerlijk beginnen te ruiken en blus ze af met een klein scheutje sherryazijn. Roer even en schep de plakjes chorizo met een klein beetje van de geurige olie en een paar plakjes knoflook over de salade (schenk het vet uit de pan in een jampotje en bewaar het in de koelkast – als je er een kip mee insmeert voordat je hem roostert, wordt hij echt waanzinnig lekker).

4 Hussel de salade door elkaar en zet hem meteen op tafel. Geef er stukken brood bij om het pittige, knoflookachtige sap mee op te deppen, en eventueel een paar kleine blokjes geitenkaas. Ik serveer deze salade vaak met stukjes pata negra – dat is een heerlijk geurende, gedroogde ham van het beroemde Iberische varken, die bij de betere supermarkt verkrijgbaar is.
 

Voor 4 personen

• olijfolie

• 1 rauwe chorizoworst (ongeveer 225 g), in plakjes gesneden

• 3 grote rijpe tomaten, grof gehakt

• 3 handen (270 g) kerstomaatjes, in kwarten gesneden, kleintjes gehalveerd

• 3 lente-uien of 1 sjalot, schoongemaakt of gepeld, in dunne plakjes gesneden

• zeezout en zwarte peper uit de molen

• Spaanse extra vierge olijfolie

• sherryazijn

• een klein bosje verse bladpeterselie (je kunt ook basilicum of munt gebruiken), alleen de blaadjes, fijngehakt

• 2 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden

• een mooi boerenbrood, voor erbij

• desgewenst geitenkaas, voor erbij

• desgewenst pata negra of serrano ham, voor erbij


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine