Deze vullende, eiwitrijke linzendal is heerlijk met alleen maar een kom stomende rijst erbij, maar past ook goed bij kruidige groentegerechten of curry´s. Deze tomatendal wordt op smaak gebracht met een lekkere uientarka (gebakken specerijenmix) – de dal wordt er extra speciaal van maar is zonder de tarka ook erg lekker.
1. Verhit de olie in een vrij grote pan op middellaag vuur. Voeg het laurierblad, de knofl ook, kurkuma en koriander toe en roer goed. Bak het mengsel een paar minuten zachtjes; zorg dat de knofl ook niet aanbrandt.
Keer het blikje tomaten erboven om, knijp ze daarbij fi jn en roer ze door de kruiden. Breng fl ink aan de kook en laat 10 minuten inkoken zonder deksel op de pan om een geconcentreerde smaak te krijgen.
2. Spoel ondertussen de linzen af in een zeef onder de koude kraan. Laat de linzen in de tomatensaus glijden en voeg ½ theelepel zout toe. Schenk er 800 milliliter water bij, breng aan de kook en roer goed. Laat zonder deksel op de pan, op vrij hoog vuur 20-30 minuten koken tot de linzen helemaal gaar zijn en de dal dik is; roer veel om te voorkomen dat de dal aanbrandt. Roer aan het eind van de kooktijd met een garde door zodat de linzen uit elkaar vallen.
3. Is de dal gaar, laat deze dan minstens 10 minuten van het vuur af rusten (de dal wordt dan nog iets dikker), proef en voeg als dat nodig is extra zout toe.
4. Maak ondertussen de tarka: verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het laurierblad en de specerijen toe en bak een paar minuten tot de mosterdzaadjes beginnen te poff en; roer af en toe. Roer de uien erdoor, draai het vuur wat lager en fruit ongeveer 10 minuten tot de uien zacht en lichtbruin zijn; roer veel. Breng op smaak met wat zout.
5. Schenk de dal in een schaal, schep de uientarka erop en serveer.
Nog meer groenten-recepten? Download hier het gratis groente-weekmenu: