Thaise curry met garnalen

Thaise curry met garnalen

Mmm, deze Thaise rode curry is extra lekker door de homemade jasmijnrijst. Serveer met kroepoek en een frisse komkommersalade en je simpele maaltijd is compleet.

Bereiding

Om te beginnen

Zet alle ingrediënten en andere spullen klaar. Verhit de oven tot 200 ºC (gasovenstand 6). Breng een volle ketel water aan de kook. Zet het standaardmes in de keukenmachine.

Voor de jasmijnrijst

1. Zet een middelgrote steelpan op matig vuur.

2. Doe er de rijst, een snufje zout, een scheutje olijfolie en de jasmijnthee of jasmijnbloem in, en schenk er 2 mokken kokend water bij (dezelfde mok die je voor de rijst gebruikt hebt).

3.Leg een deksel op de pan, kook de rijst 7 minuten, zet de pan van het vuur en laat hem nog 7 minuten met deksel stomen.

Voor de rode curry

1. Zet een grote koekenpan op matig vuur.

2. Snijd de uiteinden en de stugge buitenste blaadjes van de stengels citroengras, druk de stengels met de zijkant van een groot mes plat, en doe ze met de Spaanse peper (zonder steeltje), de gepelde tenen knoflook, de djeroekblaadjes, de koriander, de paprika’s, de tomatenpuree, de vissaus, de sojasaus en de sesamolie in de keukenmachine.

3. Schil de gemberwortel, doe die erbij en hak het mengsel tot een pasta – het kan nodig zijn om tussendoor de randen van de kom een paar keer met een spatel schoon te schrapen.

4. Sprenkel wat olijfolie in de hete koekenpan en leg er de tijgergarnalen in. Wacht ongeveer 1 minuut, schep er dan een eetlepel van de currypasta bij en laat ze nog 1 minuut bakken.

5.Schep de garnalen in een ovenbestendige schaal en zet ze 8 tot 10 minuten boven in de oven. Zet de pan waarin je de garnalen hebt gebakken terug op matig vuur.

6. Sprenkel er een beetje olijfolie in en doe er dan de sugarsnaps en de gekookte garnaaltjes bij.

7. Schep de rest van de currypasta in de pan en roerbak het mengsel een minuut of twee voordat je de kokosmelk erbij schenkt.

8. Blijf roeren tot je een homogene saus hebt en laat het mengsel vervolgens op matig tot laag vuur pruttelen.

9. Proef de curry en breng hem eventueel met een paar drupjes sojasaus op smaak. Strooi er de apart gehouden blaadjes koriander over en zet de pan en de garnalen uit de oven op tafel. Snijd de limoenen in partjes om uit te knijpen.

10. Doe de stukjes kroepoek in een kom en zet ze ook op tafel. Maak de rijst luchtig door hem met een vork om te scheppen en zet hem op tafel.

11. Schep de rijst en de curry op en verdeel de grote garnalen over de borden en serveer er een komkommersalade bij

Dit recept komt uit het boek ‘Jamie in 30 minuten’ van Jamie Oliver (€ 29,99, Kosmos Uitgevers).

 

Voor 4 personen

Jasmijnrijst

  • 1 mok basmatirijst
  • 2 zakjes jasmijnthee of 1 jasmijnbloem

Rode curry

  • 2 stengels citroengras
  • 1 verse, rode Spaanse peper
  • 2 tenen knoflook
  • desgewenst 4 djeroekblaadjes, vers, gedroogd of uit de diepvries
  • een bosje verse koriander
  • 2 rode paprika’s in olie, uit een pot
  • 1 volle tl tomatenpuree
  • 1 el vissaus
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • een stuk verse gemberwortel van 2 cm
  • 8 grote, ongepelde, rauwe tijgergarnalen
  • 200 g sugarsnaps
  • 220 g kleine, gekookte garnalen
  • 400 g kokosmelk
  • 2 limoenen, voor erbij
  • 1 zak kroepoek, voor erbij

Extra

  • olijfolie
  • extra vierge olijfolie
  • zeezout & zwarte peper

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek