Tajine met kip & olijf

Tajine met kip & olijf

Jamie Oliver: ‘Het woord ‘tajine’ verwijst niet alleen naar het gerecht zelf, maar ook naar de bijzondere stoofpot waarin het klaargemaakt wordt. De dikke, aardewerken potten worden overal in Marokko gebruikt en zijn oorspronkelijk geïntroduceerd door nomaden, die ze rechtstreeks in de gloeiende as van een kampvuur zetten om de meest waanzinnige stoofpotten met geit, lam en kip te maken. Van oudsher was de vrouw des huizes verantwoordelijk voor de bereiding van tajine, en dat is meestal nog steeds het geval. Het is voor hen een manier om uitdrukking te geven aan de liefde en genegenheid voor hun gezin. Als ik je een tip mag geven: mocht je meisje je een matige tajine voorschotelen, dan zou ik goed op mijn hoede zijn!’

Bereiding



1. Meng de ingrediënten voor het smeersel in een kommetje. Leg de stukken kip in een grote kom, wrijf ze in met het smeersel, dek de kom af met folie en laat de kip minstens een paar uur, maar liefst een hele nacht, in de koelkast marineren.

2. Doe wanneer je zover bent een flinke scheut olijfolie in een tajine of grote, zware braadpan en braad de stukken kip 5-10 minuten op hoog vuur aan tot ze rondom mooi goudbruin zijn. Leg ze wel eerst op het vel.

3. Snijd terwijl de kip ligt te braden de venkelknollen in 8 gelijke partjes en doe ze samen met de uien, de koriandersteeltjes en de knoflook in de pan. Roer goed, laat alles een paar minuten bakken en doe er dan de ingemaakte citroen, olijven en saffraan bij. Giet de hete bouillon in de pan, roer alles nog een keer goed door elkaar, leg er een deksel of een stuk aluminiumfolie op en laat de hele boel 1½ uur zachtjes pruttelen, tot het vlees van het bot begint te vallen. Controleer halverwege of alles goed gaat en roer de hele boel nog een keer door elkaar. Giet er als het te droog dreigt te worden een scheutje water bij.

4. Roer als de kip gaar is alles nog een laatste keer voorzichtig door elkaar en laat het eventueel een paar minuten zonder deksel inkoken als het je nog wat te vloeibaar lijkt. Proef een hapje, voeg zo nodig een snufje zout en peper toe en strooi er de blaadjes koriander over. Een tajineschotel heeft op zich al voldoende liefde en aandacht in zich en heeft geen poespas nodig. Een eenvoudige kom lichtgekruide, dampende couscous volstaat.

Dit recept komt uit het boek ‘Jamie’s Reizen’ van Jamie Oliver (20,-, Kosmos Uitgevers). 

Voor 4 personen, 115 minuten:

  • 1 hele kip (ca. 1½ kilo), liefst vrije uitloop of biologisch, met vel, in 4 stukken (vraag je slager of poelier dat voor je te doen)
  • olijfolie
  • 1-2 grote venkelknollen
  • 2 uien, grof gehakt
  • een klein bosje verse koriander
  • 4 teentjes knoflook, in plakjes
  • 2-3 kleine ingemaakte citroenen, zonder zaadjes, in stukjes gehakt
  • 80 g zwarte en groene olijven, zonder pit
  • een flinke pluk saffraan
  • 500 ml hete, biologische kippenbouillon


  •  


voor het smeersel:

  • 1 volle theelepel korianderzaad, gestampt
  • 1 afgestreken theelepel komijnpoeder
  • 1 volle theelepel gemberpoeder
  • 2 eetlepels olijfolie


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine