Een vegan variant op de T-bone steak maak je met… bloemkool! Dit lekkere alternatief voor een stuk vlees kun je met tig dingen combineren en zal dus niet snel vervelen. Waarom bloemkool? Amerikanen kwamen erachter dat, wanneer je deze zacht roostert , de textuur bizar dicht bij die van echt vlees komt.
1. Verwarm de oven voor op 180 oC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Snijd de bladeren van de bloemkolen en snijd de bloemkolen in plakken van 2 cm.
3. Leg de bloemkoolsteaks op de bakplaat en sprenkel het citroensap en de olijfolie erover.
4. Pel en pers de knoflook en verdeel deze samen met het paprikapoeder over de bloemkool.
5. Rooster de steaks 15 minuten in de hete oven en keer ze daarna om. Rooster ze nog 10 minuten.
6. Schenk voor de sriracha-mayo de aquafaba in de keukenmachine en mix 2 minuten. Voeg dan peper, zout, suiker en uienpoeder toe.
7. Laat de machine draaien en voeg lepel voor lepel de olie toe. Voeg als laatste de mosterd en srirachasaus toe.
8. Bedruppel de bloemkool met de sriracha-mayo en strooi de pompoenpitten en gehakte hazelnoten erover.
Variatietip: Een alternatief voor bloemkool? Probeer eens aubergine of witte kool.
Dit recept komt uit het boek ‘Easy Vegan 2’ van Sanne de Rooij (€20,-, Kosmos Uitgevers).
Lunch/diner, bereidingstijd 10 minuten + oventijd 25 minuten, voor 2 personen:
Glutenvrij, sojavrij
Bloemkool:
Sriracha-mayo:
Topping:
Tools: