Pom

Pom

Pom is een feestgerecht; op bijna elke Creoolse feestelijkheid wordt het geserveerd. Het is een vrij bewerkelijk gerecht, met in de hoofdrol de knolgroente pomtayer. De Joods-Portugese planters die in de zeventiende eeuw naar Suriname kwamen, namen veel eetgewoonten mee. De aardappel was toen al bekend in Europa, maar groeide niet in Suriname. Pomtayer is een eiwitrijke voedzame knol, dus die werd vaak in plaats van aardappel bereid. Portugese Joden gebruikten vaak citroen in hun gerechten, zo ook in pom. Qua opbouw lijkt pom op een ander, veel minder bekend Joods-Portugees-Surinaams gerecht: popido. Dat is ook een ovenschotel waar de kip tussen twee lagen rijst zit. De Europese planters hadden mensen uit Afrika tot slaaf gemaakt, dus ze stonden niet zelf in de keuken. In West-Afrika groeide iets wat sterk op pomtayer leek: taro. De Afrikaanse mensen die in de keukens werkten, wisten zich waarschijnlijk dus wel raad met zo’n knol. Ze konden daar zo goed en zo kwaad als het ging gerechten mee bedenken die leken op dat waar de Europese planters aan gewend waren. De credits gaan dus naar de tot slaaf gemaakten die de Portugese keukens bestierden. Zo is pom een Joods-Portugees-Creools-Surinaams feestgerecht. Lekker op een Surinaams puntje of met rijst.

Bereiding

1. Laat de pomtayer ontdooien, eventueel onder de stromende kraan.

2. Doe het zoutvlees in een pan en giet er water op zodat het vlees ruim onderstaat. Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Giet het vlees af en breng het in dezelfde pan in ruim water nog een keer aan de kook. Laat dit weer 20 minuten koken, giet af en snijd het vlees in kleine stukken.

3. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Was de selderij, verwijder de uiteinden en snijd fijn. Snijd de tomaat in blokjes.

4. Verhit de boter in een ruime pan. Voeg als de boter schuimt de ui, knoflook, selderij en het zoutvlees toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur.

5. Stamp de pimentkorrels fijn in een vijzel, rasp een snuf nootmuskaat en voeg met wat zout en peper naar smaak toe aan de ui. Voeg ook de tomaat en de tomatenpuree toe en laat nog 5 minuten pruttelen op laag vuur.

6. Snijd ondertussen de kip in stukken. Verhit een scheut zonnebloemolie in een koekenpan, bak de kip op middelhoog vuur aan alle kanten goudbruin en doe bij de groenten in de pan. Blus de pan af met de bouillon en schraap met een houten lepel de bakresten van de kip los. Doe de bouillon bij de kip in de pan en laat op laag vuur met het deksel half op de pan 30 minuten pruttelen.

7. Verwarm de oven voor op 200 °C.

8. Doe de pomtayer in een grote kom en pers de citroen en de sinaasappel erboven uit. Roer er de piccalilly en de suiker door. Zet een zeef op een maatbeker en schenk er 200 milliliter bouillon uit de pan met kip in. Roer de gezeefde bouillon door de pomtayer. Proef en breng op smaak met zout en peper.

9. Vet de ovenschaal goed in met boter en verdeel de helft van het pomtayermengsel over de bodem. Strijk goed glad.

10. Giet de kip af en bewaar de bouillon. Verdeel de kip met het zoutvlees en de groenten over de pomtayer. Verdeel daar de rest van de pomtayer over en strijk weer goed glad.

11. Bedek de pom met de achtergehouden bouillon en bak hem in 1 à 1½ uur bruin en gaar.

  • 1 kg pomtayer (uit de vriezer)
  • 250 g zoutvlees
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 bosje selderij van ongeveer 25 g
  • 1 tomaat
  • 50 g + extra boter
  • 10 pimentkorrels
  • 1 nootmuskaat
  • zout en peper
  • 1 el tomatenpuree
  • zonnebloemolie
  • 500 g kippendijen zonder bot
  • 600 ml groente- of kippenbouillon of 600 ml water
  • en 1 bouillonblokje of 2 maggiblokjes (die zijn kleiner)
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 50 g piccalilly (die van Kesbeke is erg lekker)
  • 50 g suiker
  • ovenschaal (25 bij 25 cm)

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek