Suzies bao buns

Suzies bao buns

Bao buns hebben inmiddels de hele wereld veroverd. In Hongkong staan ze bekend als cha bao, oftewel ‘vorkbroodjes’, omdat de vulling met een vorkje of tandenstoker op haar plaats wordt gehouden. Je kunt bao buns gewoon kopen in de supermarkt, maar het leukst is natuurlijk om ze zelf te maken. Dus ik zou zeggen: probeer het eens!

Bereiding

1. Doe voor de gepickelde groenten de komkommer in een zeef of vergiet en strooi er 1 theelepel zout over. Laat minstens 10-15 minuten staan. Dep de komkommer dan droog met stevig keukenpapier.
2. Doe het water, de suiker, rijstazijn, de resterende theelepel zout en de in plakjes gesneden gember in een steelpan en breng het geheel aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken tot de suiker is opgelost. Doe de groenten in een schone, hittebestendige pot en giet het inmaakvocht erover; zorg ervoor dat ze goed ondergedompeld zijn. Laat afkoelen voordat je de pot afsluit.
3. Vul een stoompan voor de helft met water en breng alvast op hoog vuur aan de kook. Bekleed de stoominzet met een stukje bakpapier waarin je wat gaatjes hebt geprikt. Leg vier bao buns op een hittebestendige schaal die in de stoominzet past en dek het geheel af met bakpapier. Stoom de broodjes op hoog vuur in 12-15 minuten gaar. Herhaal met de andere broodjes.
4. Terwijl de broodjes stomen, maak je het glazuur. Doe alle ingrediënten in een pan en laat 5 minuten zachtjes koken.
5. Schep dan de spekstukjes erdoor, zodat ze er aan alle kanten mee bedekt zijn. Open voor het serveren een bao bun en vul hem met wat varkensvlees, gepickelde groenten, bosuien, reepjes paprika en slablaadjes. Herhaal met de rest!

16 stuks – 105 minuten

  • 16 Kant-en-klare bao buns

Varkensvlees

  • 600 g langzaam geroosterd
  • buikspek, in hapklare stukjes

Glazuur

  • 2 el lichte sojasaus
  • 20 g verse gember, geraspt
  • 1 grote teen knoflook, geraspt
  • 1 el honing
  • 1 el lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl heldere rijstazijn
  • 1 rode chilipeper, fijngehakt (optioneel)

Gepickelde groenten

  • 1 komkommer, in de lengte in luciferreepjes van 5 cm, zaadjes er met een lepel uitgeschraapt
  • 2 tl zeezout 
  • 100 ml water
  • 200 g kristalsuiker
  • 200 ml heldere rijstazijn
  • 30 g verse gember, in dunne plakjes
  • 3 middelgrote wortels, geschild en in de lengte in luciferreepjes van 5 cm
  • 1/4 wittekool, in dunne reepjes

Voor het serveren

  • 1 bosuien, in schuine stukjes
  • groene paprika, in reepjes
  • 2 handenvol slablaadjes

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine