Surinaamse zuurkool

Surinaamse zuurkool

Judith Cyurs: ‘Als ik vertel dat we in Paramaribo graag zuurkool eten, kijken mensen raar op. Er wordt vaak gedacht dat zuurkool een typisch Nederlands (winter)gerecht is. Maar ook in Suriname eten we zuurkool, maar dan wel op zijn Creools-Nederlands: met kip, zoutvlees en madame-jeanette, en ook met aardappels, spekblokjes en nootmuskaat. De Nederlandse oorsprong gaat ongetwijfeld terug naar de voorouders van de huidige Boeroes in Suriname. Deze boeren die vanaf 1845 als kolonisten naar Suriname kwamen, brachten hun eigen recepten mee.’

Bereiding

1. Spoel onder koud stromend water het meeste zuur van de zuurkool. Knijp het vocht eruit en leg apart.

2. Was de kip en wrijf hem royaal in met zout en zwarte peper.

3. Verhit de olie in een pan en bak de kip rondom goudbruin. Voeg het zoutvlees toe en bak 2 minuten mee. Als je spekblokjes gebruikt, bak die dan tegelijk met het zoutvlees. Voeg de tomatenpuree en tomaat toe en bak 1 minuut mee. Roerbak de aardappels 1 minuut. Doe de plakken rookworst erbij en bak 20 seconden mee. Voeg de knoflook, ui, selderie, nootmuskaat toe en roerbak 20 seconden. Doe de zuurkool en suiker erbij en roerbak nog 2 minuten. Blus af met het water. Verlaag het vuur en stoof 30 minuten met het deksel op de pan.

4. Voeg na 20 minuten de madame-jeanette peper toe. Prik met een vork door een aardappel om te zien of hij gaar is. Voeg anders nog wat extra water toe. Breng op smaak met zout en peper, eventueel een bouillonblokje en wat roomboter.

Serveren

Met (kleef)rijst, zuur en sambal.

  • 500 g zuurkool, vers of uit een pakje
  • 250 g kip, in blokjes
  • zout en zwarte peper
  • 2 eetl. olijfolie
  • 75 g zoutvlees, uitgekookt en in blokjes
  • 100 g spekblokjes (optioneel)
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 1 tomaat, ontzaad en in blokjes
  • 250 g vastkokende aardappels, geschild en in parten
  • ½ rookworst, in plakken gesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 tak selderie, fijngesneden
  • ½ theel. gemalen nootmuskaat
  • 1 eetl. suiker
  • 250 ml water
  • 1 madame-jeanette peper, gaaf
  • 1 bouillonblokje (optioneel)
  • 25 g roomboter (optioneel)

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine