Stoofpot met linzen en krieltjes

Stoofpot met linzen en krieltjes

Deze stevige stoofpot van linzen en aardappels bomvol plantaardige proteïnen is geweldig als je op koude winterse dagen iets voedzaams wilt eten. Hij is eenvoudig van smaak met een vleugje komijn en wat verse peterselie, die er op het laatst door wordt geroerd. De meeste smaak komt van de groenten zelf: de uien, wortel, bleekselderij, knoflook, boerenkool, tomaten en aardappels, die je langzaam met de linzen meestooft.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C).

2. Leg de krieltjes op een bakplaat, besprenkel ze met olijfolie, bestrooi ze met zout en peper en schep ze even om. Zet ze 25-30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Haal ze eruit en zet ze opzij.

2. Verhit terwijl de krieltjes in de oven zitten een pan met een scheutje olijfolie en bak de ui, bleekselderij, knoflook en wortel 25-30 minuten op middelhoog vuur tot ze zacht zijn. Voeg de bouillon, tomatenpuree en komijn toe en bak alles nog 5 minuten; roer het zo nu en dan door om te voorkomen dat het aan de bodem van de pan blijft plakken. Doe de groene linzen erbij en zet alles onder water. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat het gerecht 35-40 minuten pruttelen tot de linzen zacht zijn.

2. Meng als de linzen zacht zijn en het water is ingekookt tot een stoofpotachtige dikte de geroosterde krieltjes, tomaten uit blik en boerenkool erdoor en stoof alles nog 5-10 minuten. Proef of er nog zout en peper bij moet en strooi de peterselie erover vlak voor je serveert.

Tip: Wij voegen soms verse zilveruitjes aan deze stoofschotel toe. Ze zijn heerlijk, maar niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. Mocht je ze wel vinden, voeg dan 100 gram van de uitjes samen met de krieltjes aan de stoofschotel toe.

Voor 4 personen.

  • 250 g krieltjes, gehalveerd
  • olijfolie
  • 2 uien, in ringen
  • 1 grote stengel bleekselderij, in plakjes
  • 3 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 grote wortel, geschrapt en in schijfjes
  • 1 el groentebouillonpoeder of 1 groentebouillonblokje
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl komijnpoeder
  • 125 g gedroogde groene linzen
  • 1 blik van 400 g gepelde tomaten
  • 150 g boerenkool, stengels verwijderd, bladeren grof gehakt
  • handvol peterselie, gehakt
  • zout en peper

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek