‘Dit recept is zo eenvoudig en zo verrukkelijk, als je wat mooie peren en een heel mooie fles Amaroneachtige rode wijn te pakken kunt krijgen, kun je wat beleven. Wanneer je slechte wijn en rimpelige oude peren gebruikt zal het eindresultaat vreselijk zijn. Doe het goed of doe het niet.’ – Jamie Oliver
1. Verwarm de oven voor op 190 ºC.
2. Splijt de vanillestokjes en schraap het zaad eruit. Doe de stokjes en het zaad in een braadpan of kasserol met deksel waar de peren precies in passen en doe er de rode wijn bij met de suiker, het kaneelstokje en sinaasappelsap en -rasp.
3. Bind de tijm met keukengaren vast en gooi het er ook in. Breng alles aan de kook, temper het vuur en zet de peren rechtop naast elkaar in het vocht. Doe het deksel op de pan en zet hem ongeveer 1 uur in de oven tot de peren zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Ze moeten wel zacht zijn, maar mogen hun vorm niet verliezen en afhankelijk van de rijpheid kan de tijd langer of korter zijn. Als ze klaar zijn hebben ze alle smaak en kleur van de wijn overgenomen en ruiken ze verrukkelijk.
4. De wijn en suiker zijn nu ingekookt en hebben een doordringende geur. Neem de peren uit de pan, zet de pan op het vuur en laat de saus tot de helft inkoken. Voeg van het vuur af de boter toe, schud de pan maar zet hem niet meer terug op het vuur. Nu heb je een heerlijke intense saus waar je een moord voor zou doen.
5. Zet de peren weer in de pan en laat ze tot het serveren staan. Warm is de beste temperatuur voor dit gerecht, en het is het lekkerst met wat opgeklopte crème fraîche of zure room, wat een heerlijk contrast vormt met de rijke saus.
Dit recept komt uit het boek ‘De basis van het koken’ van Jamie Oliver (€24,50, Kosmos Uitgevers).