In de Thaise keuken draait alles om rijst. Wordt in het zuiden vooral de naar jasmijn geurende basmatirijst gegeten, in het noorden/noordoosten zijn ze dol op sticky rice (khao neeo), een heerlijke zetmeelrijke rijst die goed combineert met de zoete smaak van mango.
1 Spoel de rijst af en giet af onder de kraan. Herhaal dit net zo lang tot het water niet meer wit kleurt. Doe de rijst in een pan, giet er koud water bij en zet het deksel op de pan. Breng het water aan de kook en zet lager zodat de rijst al het vocht langzaam heeft geabsobeerd. Dat duurt ongeveer 5 minuten.
2 Doe in een andere pan de kokosmelk, 1/4 theelepel zout en de suiker en zet op middelhoog vuur. Breng het vervolgens aan de kook en haal van het vuur. Voeg de helft van de rijst toe en laat het erin weken tot de rijst zacht is (ongeveer 2 minuten). Doe de rest van de rijst in een andere kom en zet beide in de koelkast.
3 Spatel de kokosmelk door de rijst en serveer met verse mango.