De lichte gerechten van de Deense foodie Ditte Ingemann brengen je direct in voorjaarsstemming. Dukkah is een Egyptisch specerijenmengsel dat je heel gemakkelijk zelf maakt. Eet deze mix door een salade, strooi hem over de soep, of combineer hem zoals dit recept met bloemkool. Varieer met specerijen, noten en zaden om jouw favo smaakcombinatie te ontdekken. Bewaar het in een glazen pot op een droge plek, dan blijft ie een paar weken goed.
Ditte’s boek is vooralsnog alleen in het Deens verkrijgbaar. In Jamie magazine #32 lees je alles over deze Deense kookgodin, inclusief een aantal goddelijke recepten!
1. Schep alle ingredienten voor de dukkah-mix, behalve het zout, in een droge hete koekenpan. Rooster 4 minuten, totdat de mix begint te verkleuren en geuren. Laat de mix wat afkoelen. Schep dan in een blender, doe het zout erbij en mix tot er een heel fijne substantie ontstaat.
2. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Verwarm de olie in een hapjespan. Bak de roosjes met de knoflook circa 5 minuten op middelhoog vuur. Hak de peterselie en amandelen grof en schep die door de bloemkool.
3. Bestrooi de bloemkool voor het opdienen met de dukkah-mix.
Tip: deze salade is heerlijk als bijgerecht bij een stukje rund- of lamsvlees.
4 personen
Voor de dukkah-mix
• 4 el hazelnoten
• 4 tl sesamzaad
• 2 tl gekneusd komijnzaad
• 4 tl korianderzaad
• 4 tl venkelzaad
• 2 el zonnebloempitten
• 2 tl zeezout
Voor de salade
• 1 bloemkool
• 2 el olijfolie
• 1 teentje knoflook, fijngesneden
• 2 handjes platte peterselie
• 4 el amandelen
• 4 tl dukkah-mix