Speltsalade van asperges & artisjok

Speltsalade van asperges & artisjok

Als je geen tijd hebt om zelf artisjokken klaar te maken, kun je harten uit pot gebruiken. Als je heel jonge, zachte artisjokken hebt, hoef je ze alleen schoon te maken en fijn te snijden voor je ze door de salade schept – wrijf ze wel eerst met wat citroensap in, zodat ze niet zwart worden

Bereiding



1 Verwijder harde artisjokbladeren tot je bij het hart bent. Snijd de bovenkant af, zodat alleen het zachte deel overblijft. Schil de stelen en snijd het uiteinde eraf en doe alles in een kom met koud water met de uitgeknepen en geraspte halve citroenen.

2 Doe de olie in een pan op matig vuur. Doe de knoflook erbij en wacht tot hij begint te sissen. Laat de artisjokken uitlekken en voeg ze er dan samen met de tijm toe.

3 Laat dit 1 minuut bakken. Voeg een snuf zout en een flinke scheut water toe. Leg een deksel op de pan en laat de artisjokken 20 minuten smoren, tot ze zacht zijn. Controleer ze regelmatig en voeg zo nodig meer water toe.

4 Doe intussen de spelt met een snuf zout in een pan en giet er 500 ml koud water bij. Breng op matig vuur aan de kook. Leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat 25 minuten zachtjes koken. Giet af en roer met het venkelgroen of de dille en de citroenrasp door de artisjokken.

5 Doe alles in een schaal. Giet er wat olie en flink wat citroensap over, bestrooi met zout en peper en meng de asperges en erwtenscheuten of waterkers erdoor. Bestrooi met de feta en maak af met nog wat olie.

Per portie 372 kcal, 15,3 g vet (5,1 g verzadigd), 17,1 g eiwit, 42,5 g koolh., 4,8 g suiker

4 personen

• 600 g (ca. 8) paarse artisjokken

• sap en geraspte schil van 1 citroen

• 1 el olijfolie, plus extra

• 1 teen knoflook, in plakjes

• 3 takjes tijm, blaadjes afgehaald

• 200 g speltkorrels of farro

• kleine hand venkelgroen of dille, gehakt

• 100 g jonge asperges, uiteinden afgesneden, met een dunschiller in repen geschaafd

• 40 g erwtenscheuten of waterkers

• 100 g feta, verkruimeld


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine