Speltsalade

Speltsalade

Matt Preston: “Ik vond het een beetje lastig om dit recept te schrijven omdat ik wist dat het geredigeerd zou worden door de vrouw die meeschreef aan het ultieme boek over de Midden-Oosterse keuken, Arabesque. Het goede nieuws is dat het recept in dit boek is terechtgekomen en ze dus blijkbaar akkoord is gegaan met de verhoudingen van de Marokkaanse specerijenmix en de lekkere smaken van dit gerecht. Lekker bezig, Matt!”

Bereiding



1. Doe de spelt samen met de bouillon en 250 ml water in een pan (de verhouding moet 3 delen vocht op 1 deel granen zijn). Als je alleen water gebruikt, moet je ook wat zout toevoegen. Ik gebruik een combinatie van bouillon en water omdat ik geen keuze kan maken. Breng ze aan de kook op middelhoog vuur, zet het vuur dan laag en laat de granen koken tot ze gaar zijn; dat duurt gemiddeld 50 minuten. Blijf wel in de buurt: voeg water toe als de inhoud van de pan droog lijkt te koken.
 
2. Giet de granen af, doe ze in een kom en laat ze afkoelen. De spelt moet nootachtig smaken en mag zeker niet papperig zijn.
 
3. Verwarm tijdens het koken van de spelt de oven voor op 180 °C.
 
4. Schep de stukken wortel om met ras-el-hanout, zout, peper, honing en olie. Verdeel het mengsel over een bakplaat en rooster het 30 minuten in de oven, tot het gaar en verkleurd is.
 
5. Als je wilt gaan serveren, schep je de spelt om met walnotenolie en granaatappelmelasse. Snijd de partjes sinaasappel in stukjes en doe ze samen met alle overige ingrediënten, inclusief de wortels, bij de spelt. Schep alles voorzichtig om, schep de salade op een bord en serveer direct.
 
TIP: maak je eigen ras-el-hanout (‘hoofd van het huishouden’) door apart van elkaar 1 theelepel komijn, 2 theelepels korianderzaad, 2 stukjes foelie, de zaadjes van 4 kardemompeulen, 1 theelepel zwarte peperkorrels, 1 theelepel kaneel en 1 theelepel venkelzaad (of 1 theelepel zoethout) te roosteren. Maal ze daarna allemaal samen. Gebruik wat je nodig hebt voor dit recept en bewaar de rest om lamsvlees of kip mee in te wrijven of over bloemkool of venkel te strooien voor je die roostert.

Dit recept komt uit het boek ‘De perfecte Preston’ van Matt Preston (€24,99, Kosmos Uitgevers).

Voor 2 personen, of 4 personen als bijgerecht:

  • 175 g spelt, goed afgespoeld
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1 el walnotenolie
  • 2 el granaatappelmelasse
  • 1 sinaasappel, dik geschild tot op het vruchtvlees en partjes tussen de vliezen uit gesneden
  • ¼ rode ui, fijngesnipperd pitten van ½ granaatappel
  • ½ bos munt, alleen de blaadjes
  • ½ tl zout
  • ½ tl sumak


Ras – el – hanout- wortels

  • 5 wortels, in kleine stukken
  • 2 tl ras-el-hanout (zie TIP)
  • ½ tl zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 el honing
  • 1 el extra vergine olijfolie


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine