Judith Cyrus: ‘We zijn 3 uur geleden geland op het vliegveld van Suriname. De wachtrij voor de douane heeft me in drie kwartier naar het Surinaamse ritme gebracht, maar ik ben lichamelijk nog geheel niet geacclimatiseerd. In de taxi wordt mijn lijf weer gekoeld naar Nederlandse temperaturen. Mede daardoor gaat mijn aandacht niet langer uit naar het koelen van mijn lichaam maar naar het voeden ervan. We besluiten geen omweg te maken, maar wel gelijk ergens wat eten te halen. Veel overleg is er niet nodig, we maken een tussenstop bij Chi Min aan de Anton Dragtenweg, zodat ik mijn honger kan stillen met vlees uit de Chinese keuken. Het worden spareribs.’
1. Breng in een grote pan de spareribs met handwarm water aan de kook en laat op halfhoog vuur 3 minuten koken. Schuim met een schuimspaan het kookwater af. Vul een schaal met koud water en leg de spareribs erin.
2. Verhit de olie 1 minuut in een pan. Verlaag het vuur, voeg de bruine suiker toe en bak 2 minuten mee. De suiker moet nog bruiner kleuren, maar mag niet aanbranden. Mocht je suiker toch aanbranden, begin dan opnieuw.
3. Voeg de afgekoelde ribs toe en roerbak ze 2-3 minuten. Voeg beide sojasauzen, de witte azijn, de rijstwijn, het water, de gember, het wit van de lente-ui en de knoflook toe en kook 25 minuten met het deksel op de pan . Roer zo’n 2 tot 3 keer.
4. Verwijder het deksel en verhoog het vuur. Roerbak nog 10 minuten tot de saus is ingedikt en de olie gaat afscheiden.
Serveren
Leg de spareribs op een grote schaal en garneer ze met het groen van de lente-ui. Lekker bij (kleef)rijst, nasi of bami, kousenband, zuur en sambal.