Het is pasta met knoflook, olijfolie en spaanse peper, maar in het Italiaans klinkt het zoveel leuker: Spaghetti aglio, olio e peperoncino. Het is een van de meest klassieke, eenvoudigste en populairste gerechten van heel Italië. Ook bij ons thuis is deze pasta favoriet.
1. Breng een pan water met zout aan de kook en kook de spaghetti beetgaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Houd een beetje kookvocht apart.
2. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook en Spaanse peper op laag vuur. Laat de knoflook niet kleuren. Schep er 1 soeplepel kookvocht bij. Schep de spaghetti erbij en roer de peterselie erdoor. Breng eventueel nog op smaak met extra olijfolie.
3. Breng ondertussen een pan water met zout aan de kook en kook de spaghetti beetgaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.
4. Roer de spaghetti door de saus en warm nog even goed door. Serveer met de basilicumblaadjes.
Dit recept komt uit het boek ‘De Pastabijbel’ van Roberta Pagnier en Lotje Deelman (Uitgeverij Carrera).
[Credits: fotografie Simone van den Berg].
4 personen