- Als er aarde op de paddenstoelen zit, veeg die er dan af met een schone theedoek. Als paddenstoelen heel groot zijn, snijd ze dan in hapklare stukken. Doe ze samen met een snuf zout en een paar eetlepels olijfolie
in een koekenpan en bak op hoog vuur. Hak intussen de gember zo fijn als je kan. Het is een beetje afhankelijk van de soort paddenstoel hoe snel ze bakken. Belangrijk is dat al het vocht dat uit de paddenstoelen komt verdampt, zodat ze daarna bruin bakken in de olie. Voeg als de paddenstoelen bruin beginnen te worden de gember toe en bak nog een paar minuten tot de gember mooi bruin is.
- Blus de pan af met de azijn en wacht tot die is verdampt. Zet het vuur uit, voeg de boter en een paar flinke draaien peper toe en roer om. Proef en breng eventueel op smaak met zout. Hak de blaadjes van de
peterselie fijn en meng door de paddenstoelen.
Bereiding toast:
- Verhit flink wat olijfolie in een koekenpan en leg de snee brood erin met de meest droge kant naar onder (zie intro). Bak het brood op laag tot middelhoog vuur in een paar minuten goudbruin. Voeg zo nodig nog wat extra olie toe, het brood moet echt overal olie hebben om mooi te verkleuren. Blijf checken en druk delen die wit blijven extra in de olie zodat het brood gelijkmatig gaart. Ga zo rustig door tot de hele kant gebakken is. Bak het brood maar aan één kant, voor de perfecte knapperig-zachtratio. Schep de paddenstoelen op het brood en eet direct.
Fotocredits: Sophia van den Hoek
1 persoon
- 200 gram paddenstoelen naar keuze
- zout
- olijfolie om in te bakken
- 1 cm gember
- 1 tl azijn
- klein klontje boter
- versgemalen zwarte peper
- 5 gram peterselie of een ander zacht kruid
- 1 snee zuurdesembrood