Rucola, die groente was eerst onbekend, toen een hit, daarna verworden tot ‘het is gewoon onkruid hoor’, en nu is deze smaakmaker niet meer weg te denken uit de keuken. De benaming ‘smaakmaker’ lijkt een veilige. Want hoewel hierboven staat dat rucola tot de koolachtigen behoort, is dat voor de koks onder ons toch net een bruggetje te ver. Maar om dit pittige fijne groen nu af te doen als sla, dat is ook een beetje oneerbiedig. Want je kunt met rucola vele kanten op.
1. Doe de rijst in een glas. Je hebt ongeveer 3,5 keer de hoeveelheid water nodig in verhouding tot de rijst (1 glas rijst op 3½ glas water).
2. Snijd de knoflook fijn. Doe in een pannetje op een niet al te hete warmtebron een klein scheutje olijfolie en laat daar de rijst en de knoflook even in garen en glazig worden. Giet er dan het eerste glas water bij en de bouillonblokjes. Roer de bouillonblokjes goed los.
3. Giet er, wanneer het vocht goed door de rijstkorrels is opgenomen, dan nog 2½ glas water bij. Laat langzaam gaar pruttelen in ca. 20 minuten.
4. Haal, wanneer de rijst gaar is, de pan van de warmtebron. De rijst mag nog wel een beetje vloeibaar zijn. Rasp de schil van de citroen en roer de rasp samen met de witte-balsamicoazijn, boter en Parmezaanse kaas door de rijst. Voeg als laatste de rucola toe. Garneer eventueel met wat extra rucolablaadjes en wat Parmezaansnippers.
TIP – Je kunt de dure risottorijst heel gemakkelijk vervangen door de grootkorrelige Turkse rijst ‘pirinc’, die gewoon bij de grootgrutter te koop is