Geniale sticky toffee pudding

Geniale sticky toffee pudding

‘Dit is voor mij puur jeugdsentiment, maar dan super easy als traybake, om blij van te worden,’ aldus Jamie Oliver. Zijn geniale sticky toffeepudding brengt de klassieke smaken van het geliefde dessert samen in een eenvoudig recept dat iedereen kan maken. De rijke, kleverige saus en de zachte, luchtige textuur zorgen voor een onweerstaanbare traktatie die perfect is voor elke feestmoment. Dit is een dessert dat niet alleen je kindertijd doet herleven, maar ook je gasten zal verrassen.

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 160 °C. Laat de theezakjes in 175 ml kokend water trekken. Verwijder de pitten uit de dadels en doe de dadels erbij. Roer de baksoda erdoor en laat 10 minuten staan.
  2. Haal de theezakjes eruit en maal het mengsel fijn in een keukenmachine. Voeg de kaneel en gember toe en rasp de nootmuskaat erbij. Voeg 175 g boter, 175 g van elke soort suiker, alle bloem en de eieren toe en mix er een glad beslag van.
  3. Vet een ovenschaal van 20 x 30 cm in met boter, giet het beslag erin en bak de pudding 35 minuten, of tot een prikker in het midden er schoon uit komt.
  4. Maak de karamelsaus door de resterende boter en soorten suiker met de whisky in een kleine pan op matig vuur te laten pruttelen. Blijf 5 minuten regelmatig roeren, of tot je een mooie glanzende saus hebt, haal de pan van het vuur en roer de room erdoor.
  5. Giet de helft van de karamelsaus meteen over de pudding wanneer je hem uit de oven haalt, en serveer de rest er apart bij, om erover te gieten. Heerlijk met wat vanillevla (zoals op de foto), geklopte slagroom of roomijs.

Energie 485 kcal  | Vet verz. 24 g | Vet 14,6 g | Eitwit 4,9 g | Koolhyd. 66,1 g | Suiker 49,9 g  | Zout 0,5 g | Vezels 0,7 g

Credits fotografie: David Loftus

Voor 16 personen | 46 minuten

  • 2 zakjes earlgreythee
  • 200 g medjouldadels
  • 1 tl baksoda
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • ½ bol nootmuskaat
  • 350 g boter, plus extra om in te vetten
  • 350 g lichtbruine basterdsuiker
  • 350 g donkere muscovadosuiker of donkere basterdsuiker
  • 350 g zelfrijzend bakmeel
  • 4 grote eieren
  • 50 ml whisky
  • 300 ml single cream of slagroom

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Stem op jouw favoriet