Semur Daging & Roti Jala

Semur Daging & Roti Jala

Dit is een perfecte combinatie van zoet, zout en kruidig, met als ster het langzaam gestoofde rundvlees dat barst van de smaken door de ABC zoete sojasaus en specerijen. Samen met de luchtige roti jala, die je in de rijke semur-saus kunt dippen, is dit gerecht een ware smaakervaring. Het is de ultieme manier om een stukje Indonesië in je keuken te brengen.

Bereiding

1. Maak de semur. Schenk een dunne laag zonnebloemolie in een braadpan en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg de tomaat, het kaneelstokje en daon salam toe. Voeg het rundvlees toe en roerbak het vlees tot het lichtjes kleurt. Voeg de ketjap, nootmuskaat, kruidnagel, de bouillonblokjes, evt. sambal oelek, peper, zout en suiker toe. Giet zoveel water in de pan dat het rundvlees net onder water staat. Stoof het vlees ongeveer 30 minuten op matig vuur, draai vervolgens het vuur laag en laat het vlees stoven tot het gaar en zacht is (ong. 60 min). Roer evt. het maïzenapapje er doorheen en laat het nog 1 minuut doorgaren.

2. Maak intussen een beslag voor de roti jala van alle ingrediënten, behalve de zonnebloemolie. Schenk het beslag door een handzeef en giet het in een knijpfles of een roti jalabeker.

3. Vet een koekenpan dun in met de zonnebloemolie. Spuit met een draaiende beweging wat van het beslag in de warme koekenpan zodat je een kant-achtig patroon met gaten krijgt. De pannenkoek wordt maar aan één kant gebakken, dus laat de pannenkoek op een bord glijden, rol deze meteen op en zet het opzij. Herhaal dit voor het resterende beslag.

4. Om te serveren, schep wat semur in een kom en leg er pannenkoeken bij om te dippen in de saus.

Dit recept is gemaakt met ABC Sweet Soy Sauce. Abc Sweet Soy Sauce, ook wel bekend als ketjap manis, is een zoete sojasaus afkomstig uit Indonesië. De stroperige sojasaus wordt gebruikt voor onder andere bami, nasi, vlees, vis en groentegerechten.

  • Authentieke Indonesische zoete sojasaus
  • Ideaal voor marinade en garnering
  • Stroperige structuur
  • Functionele schenkdop

4-6 personen | 45 minuten voorbereiden, 60 minuten bereiden

Voor de semur:

  • zonnebloemolie
  • 2 grote uiten, fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 tomaten, klein gesneden
  • 1 kaneelstokje
  • 1 daon salam blad (Indonesische laurier)
  • 800 g sukadelappen, in blokjes van 3-4 cm gesneden
  • 50 ml ABC zoete sojasaus (Ketjap Manis) of ABC Zoet-pittige sojasaus (Ketjap Manis Pedas)
  • ¼ tl gemalen nootmuskaat
  • snufje gemalen kruidnagel
  • 1 runderbouillonblokje
  • ½ kippenbouillonblokje
  • 1 tl sambal oelek (optioneel)
  • peper & zout
  • 1 tl suiker
  • 1 el maïzena + 4 el water (opt).

Voor de roti jala (ong. 18 stuks);

  • 180 g bloem
  • 60 g rijstbloem
  • 1 tl zout
  • 360 ml water
  • 240 ml kokosmelk
  • ½ tl koenier (Kurkuma)
  • snufje cayennepeper
  • zonnebloemolie

TIP

* Zowel de semur als de roti jala kan je invriezen.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek