Waarom ik de linzen voor dit gerecht in de oven in plaats van op het vuur bereid? Nou, omdat ze doordrenkt worden met het braadvocht van de saucijsjes en hun vorm beter behouden, waardoor ze echt op lensjes lijken. Ze lijken ook veel intenser te smaken dan de peulvruchten die ik op het vuur bereid. Je moet precies het formaat pan gebruiken dat ik noem, zodat de linzen en de bouillon waarin ze garen de juiste verhouding tot elkaar hebben.
1. Verwarm de oven voor op 180 °C (gasstand 5).
2. Verhit de olijfolie in een ovenvaste hapjespan van 30 cm en braad de saucijsjes rondom aan (ze hoeven alleen een beetje kleur te krijgen en niet gaar te worden). Haal de saucijsjes uit de pan. Voeg de ui, bleekselderij, wortel en de pancetta of spekreepjes aan de pan toe en bak ze goudbruin. Meng de bouillon en wijn of cider in een kan.
3. Doe de knoflook en linzen met de laurierblaadjes in de pan, schep ze om met de groenten en voeg 550 ml van het bouillonmengsel toe. Breng het aan de kook, voeg zout en peper toe, leg de saucijsjes terug in de pan en zet hem 15 minuten in de oven.
4. Roer en voeg de rest van het bouillonmengsel toe, leg het deksel op de pan en zet hem nog 25–30 minuten in de oven. De linzen moeten dan zacht zijn en de vloeistof vrijwel volledig geabsorbeerd. Proef of er nog zout en peper bij moet, maar de ingekookte bouillon, de wijn en het spek hebben het gerecht waarschijnlijk al zout genoeg gemaakt.
5. Maak de relish. Hak de kruiden en kappertjes fijn en meng ze met de andere ingrediënten of maal alles in de keukenmachine fijn. Voeg zout en peper toe.
6. Serveer de saucijsjes en linzen met de relish. Geef er dijonmosterd en knapperig brood bij.