Samosa

Samosa

Judith Cyurs: ‘Als je de gelegenheid hebt om in het voorjaar naar Paramaribo te gaan, kijk dan of je je bezoek kunt laten samenvallen met Holi Phagwa. Dit Hindoestaanse lentefeest is uitbundig, kleurrijk en wordt in Suriname als nationale feestdag gevierd. Aan de vooravond is het volle maan en wordt holika (symbool van het kwade) verbrand. Er wordt gebeden en gezongen tot het vuur gedoofd en het kwade vernietigd is. De volgende dag start Nieuwjaar en wordt er volop gefeest. Er wordt gedanst, gegeten en gedronken door jong en oud, hindoe en niet-hindoe. Maar hét kenmerkendst van Holi Phagwa is dat je elkaar bekogelt met gekleurd poeder en water. Op allerlei plekken in de stad tref je Phagwa-feesten. Ik ging met mijn neef Gregory mee naar vrienden van hem die flink hadden uitgepakt: livemuziek, volop eten en drinken, vuurwerk en een prachtige mengelmoes van mensen. Toen het eerste poeder aan de binnenkant van mijn T-shirt zich een weg naar beneden zocht, gaf ik me over aan het feest. Tot op de dag van vandaag heb ik restanten kleurpoeder in mijn telefoonhoesje, én goede herinneringen aan de samosa’s die de vrouw des huizes tijdens het Phagwa uitdeelde.’

Bereiding

1. Snijd de gekookte aardappels in blokjes.

2. Verhit een diepe pan of wok zonder olie en bak het komijnzaad 1 minuut tot het geurt. Verwijder de komijn uit de pan en verhit de olie. Bak de ui en knoflook glazig. Voeg de aardappelblokjes, komijn, doperwten-wortelmix, masala en selderie toe en roerbak 10 minuten. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.

Vullen

Halveer een vel filodeeg in de lengte en verdeel het vel denkbeeldig in drieën . Leg een eetlepel vulling links. Vouw de linkerbenedenhoek naar rechts eroverheen en druk de randjes aan. Vouw je driehoekje recht naar rechts en dan schuin naar rechtsonder. Druk de randjes weer aan. Vouw nu weer recht naar rechts en tot slot naar rechtsboven. Bestrijk het laatste strookje deeg met het losgeklopte ei en sluit daarmee de samosa.

Bakken

Verhit de olie in een ruime wok of diepe pan. De olie is op temperatuur als een stukje brood dat je erin legt sist en direct bruin wordt. Bak de samosa’s gedurende 2 minuten. Doe wat keukenpapier in een vergiet en laat de samosa’s daarin uitlekken.

Serveren

Serveer met manyachutney, hot sauce of chilisaus.

  • 200 g kruimige aardappels, gekookt
  • 1 eetl. komijnzaad
  • 4 eetl. zonnebloem- of arachideolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 150 g doperwten-wortelmix, diepvries (ontdooid)
  • 2 eetl. masala
  • 2 takken selderie, fijngesneden
  • zout en peper
  • 1 pak filodeeg, uitgevouwen en onder natte theedoek ontdooid
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 liter zonnebloem- of arachideolie, om te bakken

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine