Ik kan niet genoeg krijgen van deze salade; hij is ideaal op een zonnige dag, als ik snel een lunch in elkaar wil draaien zodat ik weer naar buiten kan. Je kunt kant-en-klare hummus gebruiken, maar als je iets meer tijd hebt, maak hem dan zelf. Ook kwark of zachte geitenkaas vormen een heerlijke ‘rand’ van de kom, met de zoetzure salade in het midden.
1. Doe de ui in een lage kom en schenk er net genoeg rode wijnazijn over om de ui onder te zetten. Laat dit staan terwijl je doorgaat met de rest. De azijn trekt de scherpe smaak die rauwe ui in salades heeft eruit.
2. Snijd de tomaten en de watermeloen in kleine stukjes, waarbij je eventuele pitjes uit de meloen verwijdert. Doe de stukjes in een kom en voeg de olijven, rode peper, munt, een flinke scheut olijfolie en een beetje zout en peper toe. Haal de uienringen uit de azijn en voeg ze toe aan de kom. Schep er 1 eetlepel azijn over en meng alles voorzichtig. Proef, en voeg eventueel nog wat azijn toe voor een scherpere smaak of meer olijfolie voor een vollere dressing.
3. Verdeel de hummus over 4 lage kommen en bestrijk er de hele binnenkant mee. Schep de salade in de kommen samen met de dressing/sappen onder uit de grote kom. Bestrooi de porties met sumak en serveer.