Saffraan bloemkool met dadeldressing

Saffraan bloemkool met dadeldressing

Als kind lag er altijd wel een doosje dadels in de keuken, een (redelijk) gezonde snack die toen, en nog steeds, aandoet als een zoet cadeautje van de natuur. Pas veel later kwam ik erachter dat de gigantische treurwilgachtige boom vol klein geel fruit in de voortuin van mijn tante Frosa een dadelboom was die voor kilo’s vruchten zorgde. Ik eet ze nog steeds graag, gedroogd, kleverig als toffees, maar ik heb ze ook vers herontdekt. Ik gebruik gedroogde dadels behalve in zoete recepten ook graag in dressings. In deze eenvoudige salade zijn ze heerlijk; ze geven er een bijna zoetzure draai aan. Je kunt er geen genoeg van krijgen, geloof me.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Snijd de onderkant van de bloemkoolstronk af, gooi de buitenste bladeren weg (bewaar de jongere, kleinere bladeren) en snijd de kool in roosjes van gelijke grootte. Pel en snipper de uien. Leg de saffraan in een kommetje, schenk er 50 milliliter kokend water over en zet weg.

2. Leg de bloemkoolroosjes, blaadjes en uien op een grote bakplaat. Bestrooi met zout, peper en het komijnzaad, besprenkel met het saffraanwater en wat olijfolie en schep alles om. Zet de bakplaat 20-25 minuten in de oven tot alles goudkleurig is en de bloemkool net krokant en gaar begint te worden.

3. Maak intussen de dressing. Ontpit de dadels, leg ze in een kommetje, schenk er kokend water over en laat 5 minuten staan. Giet af en doe ze in de blender met de rodewijnazijn, mosterd, extra vierge olijfolie en flink wat zout en peper. Schenk er een scheutje water bij en pureer tot een glad geheel. Trek de blaadjes peterselie en munt van de steeltjes en snijd ze grof.

4. Schenk de dressing op een grote platte schaal en schep de bloemkool en uien erop zodra ze klaar zijn. Garneer met de kruiden en serveer.

Dit recept is afkomstig uit het gratis weekmenu met recepten uit Cyprus. Het hele weekmenu kun je downloaden door op onderstaande afbeelding te klikken.

Bijgerecht voor 4-6 personen

  • 1 grote bloemkool, ongeveer 1 kg
  • 2 uien saffraan
  • zeezout en versgemalenzwarte peper
  • 1 volle tl komijnzaad
  • olijfolie
  • 5 medjouldadels
  • 2 el rodewijnazijn
  • 1 volle tl dijonmosterd
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje munt

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine