De inspiratie voor dit recept vonden David & Luise van The Green Kitchen in een klein restaurantje in Barcelona. Deze polenta is een beetje risotto-achtig, zodat het gerecht lekker romig en smeuïg is. Als topping serveren zij het altijd met knoflookpaddenstoelen, artisjokharten en wat plakjes geitenkaas. Zo krijg je een heerlijk verwarmend gerecht.
1. Doe 1 liter water in een pan met zware bodem en breng aan de kook. Verhit de rest van het water in een waterkoker of andere pan. Voeg de polenta toe aan de eerste pan en roer deze erdoor. Draai meteen het vuur erg laag en roer veel tot al het water is geabsorbeerd.
2. Laat zacht koken en voeg gedurende 45 minuten elke 5 minuten een klein beetje kokend water uit de andere pan toe, tot het mengsel dik en romig is en van de zijkanten van de pan loskomt. Roer de helft van de olijfolie, ghee of boter erdoor.
3. Neem nog een pan en verhit de rest van de olie, ghee of boter op middelhoog vuur. Doe de knoflook en de in kwarten gesneden paddenstoelen erbij en bak een paar minuten. Voeg dan de artisjokharten en tijm toe en bak een paar minuten mee tot alles zacht en sappig is. Schuif naar de zijkant van de pan en bak de plakken geitenkaas maximaal een minuut aan beide kanten. Schep de romige polenta op borden en leg er een paar lepels paddenstoelen, artisjokken en de geitenkaas op en maak af met een scheutje olijfolie.