1 Snijd de kool in fijne reepjes met de rasp van de keukenmachine.
2 Zet een braadslede met wat olijfolie op hoog vuur en doe er de plakjes spek in. Bak ze krokant. Schep ze er met een schuimspaan uit.
3 Bak de salieblaadjes in het spekvet. Voeg nu de suiker, een paar scheuten azijn, sinaasappelrasp en -sap en de rodekool toe. Dek af met alufolie.
4 Laat de kool 30-40 min. stoven op matig vuur. Roer af en toe en voeg evt. wat water toe. Bak nog wat hele salieblaadjes in een beetje olie om te garneren.
5 Roer de honing en een klont boter door de kool als deze gaar en zacht is. Voeg naar smaak peper en zout toe en serveer de rodekool met plakjes spek en salieblaadjes.
Voor 6 personen als bijgerecht
• ½ rodekool (ongeveer 800 g)
• olijfolie
• 6 plakken gerookt doorregen spek van goede kwaliteit bijv. pancetta
• zeezout en peper
• el fijne tafelsuiker
• rodewijnazijn
• flinke klont boter
• klein handje grof gesneden salieblaadjes en extra voor garnering
• sap en rasp van ½ sinaasappel
• 2 el vloeibare honing
• peper en zout