Risotto met spek, rozemarijnpesto & stroop

Risotto met spek, rozemarijnpesto & stroop

Op zoek naar een heerlijk recept met stroop? Deze klassieke, romige risotto met spek en bonen maak je met een traditionele basis van ui, bleekselderij, Hollandse bonen en langzaam gestoofd spek. Lekker met een flinke lik appel-perenstroop. De rozemarijnpesto geeft een pittig extraatje.

Bereiding



1. Doe de geweekte bonen in een pan met water en voeg het spek toe. Breng aan de kook op middelhoog vuur en draai het vuur dan laag. Laat het geheel in ongeveer 1 uur gaar stoven. Laat de bonen en het spek uitlekken, maar bewaar het vocht.

2. Pluk voor de pesto de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak ze grof met de peterselie. Pureer de kruiden in een keukenmachine met de knoflook, pijnboompitten en de helft van de pecorino. Doe de pesto in een kommetje en zet apart.

3. Smelt de helft van de boter in een grote braadpan op middelhoog vuur en bak hierin de ui en bleekslederij in 5 minuten zacht en glazig. Voeg de rijst en de bonen toe en bak een minuutje mee.  Blus af met de witte wijn en laat de rijst al het vocht opnemen voordat je een soeplepel van de bouillon toevoegt. Blijf regelmatig roeren. Wacht met het toevoegen van de volgende lepel bouillon tot de vorige is opgelost.Herhaal tot de bouillon op is of de rijst al dente is. Draai het vuur uit en schep de rest van de boter plus de helft van de kaas door de risotto. Leg het deksel op de pan en laat de risotto nog een paar minuten staan. Serveer de risotto dan op voorverwarmde borden met een lepeltje pesto, een eetlepel appel-perenstroop en eventueel nog wat druppels olijfolie

Credits  Fotografie Maarten van der Wal – Styling en productie Marian Flint – Recepten en foodstyling Ingmar Niezen

 

Voor 4 personen 

  • 150 g gedroogde bruine bonen (een nacht in water geweekt)
  • 200 g zuurkoolspek
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 bosje verse bladpeterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g geroosterde pijnboompitten
  • 100 g geraspte pecorino 
  • 50 g roomboter
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
  • 250 g arboriorijst (zie tip)
  • 250 ml droge witte wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 4 el appel-perenstroop


Tip Arboriorijst is een licht klevende rijst, met grote, bijna ronde korrels die tijdens het koken veel vocht opnemen. De rijst blijft vanbinnen stevig en is daarom perfect voor het maken van risotto.

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek