Recept
Risolles
Leslie: Deze risolles zitten in mijn systeem. Ik weet hoe ze horen te smaken, ik kan ze met m’n ogen dicht maken. Deze risolles zijn gebaseerd op die van mijn moeder. Mijn tip: eet ze snel, want ze smaken het allerbest als ze net uit de frituur komen, aldus de auteur van het boek SAMA SAMA.
Ingrediënten
40 stuks | 1 uur en 30 minuten
- 1 kg rundergehakt
- 3 uien, gesnipper
- 4 tenen knoflook, fijngesneden
- 200 g prei, in dunne ringen
- 250 g gebroken sperziebonen (vers of uit de diepvries)
- 1 grote winterpeen, in kleine blokjes
- 4 el ketjap manis
- 1 tl versgeraspte nootmuskaat
- 2 runderbouillonblokjes, verkruimel
- 400 g paneermeel
- 1 eidooier
- arachideolie, om in te bakken
- zout en peper
Voor de risollevellen
- 40 kant-en-klare risollevellen
Bereiding
- Verhit wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak het gehakt rul. Voeg de ui en knoflook toe en bak een paar minuten mee. Voeg de prei, sperziebonen en winterpeen toe en bak mee tot de winterpeen gaar is.
- Voeg de ketjap, nootmuskaat en runderbouillonblokjes toe en schep goed om. Proef goed en breng eventueel op smaak met nog wat extra zout en peper. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
- Leg een risollevel voor je op het werkblad. Schep met een eetlepel een ruime hoeveelheid vulling op het vel.
- Vouw het vel nu dicht als een enveloppe en bestrijk met eigeel. Haal de risolle dan ruim door het paneermeel en leg op een bord.
- Herhaal stap 3 en 4 voor alle risolles.
- Verwarm de olie tot 170 °C en frituur de risolles – ze zijn klaar als ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier voor je ze serveert.