1 Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schil de venkelknollen en hak de buitenste lagen fijn. Bewaar het venkelgroen en de kernen voor een salade. Fruit de gehakte venkel en knoflook in 2–3 minuten zacht.
2 Voeg de gehakte peterseliesteeltjes, chilivlokken, kaneel en het venkelzaad toe en bak ze 2–3 minuten mee, tot de fantastische geuren vrijkomen. Rasp de schil van de citroenen erboven (bewaar de citroenen zelf) en voeg de tomatenstukjes toe. Leg het takje kerstomaten erop. Dek de pan af, zet het vuur laag en laat alles 15 minuten zachtjes koken.
3 Kook de pasta al dente volgens de aanwijzing op de verpakking.
4 Ondertussen ga je verder met de salade. Snijd de bewaarde venkelkernen en een van de bewaarde citroenen met een mandoline of de keukenmachine (of een loeischerp koksmes) in flinterdunne plakjes. Schep ze in een kom en voeg flink wat zout en peper toe. Voeg het venkelgroen toe en meng alles voorzichtig door elkaar met je vingers. Zet apart.
5 Check de tomatensaus – die moet mooi glanzen en de kerstomaatjes moeten lekker zacht zijn. Haal het takje van de kerstomaten eruit; doe de tomaatjes in de pan. Roer het bruine krabvlees (als je dit hebt gevonden) er voorzichtig door en warm het op.
6 Giet de pasta af, bewaar een kopje kookvocht en spatel de pasta door de ragù, samen met het witte krabvlees. Voeg zo nodig wat van het kooknat toe om de saus dunner te maken. Serveer de pasta op een groot bord met de venkelsalade erbovenop, zodat je ze bij het opdienen door elkaar kunt scheppen. Snijd de resterende citroen in partjes en geef die erbij. Deze combinatie van smaken is werkelijk grandioos!
Per portie 483 kcal 11,1 g vet (1,6 g verzadigd), 31 g eiwit, 59,6 g koolhydraten, 7,1 g suiker.
Fotografie David Luftus
Recept Jamie Oliver
4–6 personen
• olijfolie
• 2 grote venkelknollen
• 4 tenen knoflook, in dunne plakjes
• 1 bosje bladpeterselie, steeltjes fijngehakt
• 1 tl gedroogde chilivlokken
• ½ tl kaneel
• 1 tl venkelzaad
• 2 citroenen
• 2 blikjes tomaatstukjes (á 400 g)
• 250 g kerstomaatjes aan de tak
• 500 g rigatoni
• 500 g wit en bruin krabvlees (bijvoorbeeld van Chinese wolhandkrab, die in Nederland heel veel voorkomt; vraag aan je visboer)