Ben je gek op ravioli? Dan is deze ravioli met citroen en ricotta een klassieker die je blij gaat maken. En misschien ook wel je gasten die vanavond bij je komen eten. Oh, en trouwens: deze ravioli is volledig plantaardig, net als de andere recepten uit het boek Veganista waar dit recept uit komt. Heb je geproefd en smaakt het naar meer, proef dan ook eens de kruimeltaartjes met tomaat of de risottoballetjes met tomaat en erwten.
1. Verhit de olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak daarin de sjalot en knoflook met het halve groentebouillonblokje glazig en licht goudbruin, als de olie heet is. Blus af met de witte wijn. Voeg de room, het citroensap, de tomatenpuree en agavesiroop toe. Roer goed door en laat sudderen totdat de saus is ingedikt. Blijf nu en dan roeren. Haal de pan na het indikken van het vuur en roer de dragon erdoor. Breng zo nodig op smaak met zout en zwarte peper. Zet opzij.
2. Doe de ricotta, citroenrasp, edelgistvlokken, knoflook, zout en zwarte peper in een kom. Roer goed door elkaar. Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout en peper.
3. Breng in een grote pan water met een beetje zout aan de kook.
4. Vul een glas met koud water. Bestrooi je werkvlak met een beetje bloem. Leg er een wontonvel op. Schep een eetlepel van het ricottamengsel in het midden van het wontonvel. Maak met het water uit het glas je vinger nat en bestrijk daarmee de randen van het wontonvel. Leg er een tweede wontonvel op. Plak de randen van de wontonvellen aan elkaar door er met een vork op te drukken. Herhaal deze handelingen met de resterende wontonvellen en vulling.
5. Schep telkens porties van 3-4 ravioli ca. 2 min. in het kokende water en leg ze daarna in de citroen-dragonsaus.
6. Zet de saus, als hij te veel is afgekoeld, even op een heel laag vuur.
7. Garneer met wat verse dragon en zwarte peper.
TIP Doop, als je wilt controleren of de saus de juiste dikte heeft, een lepel in de saus. Draai deze om met de achterkant van de lepel naar je toe. De saus moet de bolle kant van de lepel helemaal bedekken en er een beetje van af druppelen.
Ricotta van amandelmelk
1. Doe de amandelen, het water en zout in een blender. Laat draaien tot een glad mengsel. Giet het amandelmengsel in een stuk kaasdoek of een notenmelkzak, draai dicht en pers al het vocht eruit. Giet de amandelmelk in een pan op matig-hoog vuur en breng de melk aan de kook. Zet het vuur uit nadat de melk gekookt heeft. Doe het citroensap erbij, maar roer niet. Laat het mengsel helemaal afkoelen. Leg een stuk kaasdoek of een notenmelkzak over een zeef en zet deze op een kom. Giet de afgekoelde amandelmelk in het kaasdoek of de notenmelkzak en laat de melk een nacht in de koelkast uitlekken. De volgende dag is een ricotta-achtige textuur ontstaan.
2.Gooi de vloeistof weg en schep de ricotta in een bakje. Ik gebruik daarvoor een ricottakaasvorm.
Je kunt de ricotta in een luchtdicht afsluitbaar bakje een week in de koelkast bewaren.