Quinoa-watermeloen- salade met feta

Quinoa-watermeloen- salade met feta

Bereiding

Speciaal voor Food and Friends maakte Mari Maris, auteur van de Saladebijbel (nu in de zomer-foodbox), deze heerlijke salade. Mari over deze salade: hoewel ik er gek op ben heb ik het jaren niet aangeraakt; quinoa. Ik wilde het de Zuid-Americanen niet van het bord eten. Maar nu het ook aan deze kant van het grote water verbouwd wordt, kan het dus weer zónder dat ze er in Zuid-Amerika onder hoeven te lijden. Hoera voor quinoa! Hoe je het uitspreekt zal me worst wezen, hoe je het klaar maakt, dát vind ik interessant. Daar zijn een heleboel manieren voor, in het kader van de Food and friends-zomerbox, hier een saladevariant. Alles dat je nodig hebt voor een mooi zomermaaltje zit erin en hij is zó gemaakt, want we gaan ons in de keuken niet te druk maken met dit mooie weer.
 
1. Breng de bouillon aan de kook.

 
2. Verwarm een pan met dikke bodem en fruit er de ui in met een lekker scheutje olie. Voeg als hij glanst knoflook, het pepertje en de quinoa toe, schep regelmatig om en fruit een paar minuten zonder te bakken.



3. Voeg dan zoveel bouillon toe als de quinoa op kan nemen en roer goed door, zoals bij risotto. Herhaal tot het vocht is opgenomen, draai het vuur lager en laat in 5 minuten zachtjes pruttelen.


4. Voeg dan de erwtjes toe, en laat in nog 5 à 10 minuten het vocht verdwijnen en de quinoa garen, niet té gaar hoor; een beetje structuur is wel zo prettig.


5.Draai het vuur uit, voeg de kruiden toe en maak hoog op smaak met peper & zout citroensap en eventuele rasp.


6. Laat helemaal afkoelen (dat gaat sneller als je de salade uitspreid op een grote schaal of dienblad) en meng de feta en watermeloen erdoor. Proef nogmaals of hij goed op smaak is.
 
En verder kan er natuurlijk alles in, als je het maar mooi fijn snijdt: tomaat, komkommer, sud ’n sol tomaatjes, artisjokharten, snijbiet, bleekselderij, (gerookte) biet. Ik roep maar wat.



Dit recept is van Mari Maris, auteur van De Saladebijbel (€29,99 Carrera).

Geen idee welke wijn je bij dit recept moet serveren? Wij zijn dol op de wijnen van Lindeman’s: ze zijn toegankelijk en makkelijk te combineren met heel veel gerechten. Kijk hier welke wijn het beste bij dit recept past!  


De Saladebijbel ontvang je nu cadeau bij de zomer-foodbox van Food and Friends. Bestel ‘m hier.

 

Voor 4 personen:

  • 200 g quinoa
  • 4,5 dl kruidenbouillon
  • 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
  • 1 à 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • half pepertje, van zaad ontdaan en fijngesneden
  • 200 g doperwtjes
  • 5 takjes citroentijm, gerist en gehakt (of gewone tijm en 2 takjes citroenmelisse)
  • 1 à 2 takjes munt, gerist en gehakt
  • mespuntje komijnpoeder
  • ca. 1/6e watermeloen*, in fijne blokjes
  • sap, en eventueel rasp, van een halve citroen
  • 100 à 150 g feta (of een andere frisse, sappige schapen- of geitenkaas)
  • smakelijke olijfolie

*pureer de rest, –zonder pitjes, meng er 15 % suikerstroop door en zet in de vriezer. Serveer als granitee of  maak er een cocktail van.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine