Deze hartige taart kun je de hele dag door eten. Serveer hem bij de lunch of brunch met een groene salade, of snijd de quiche in kleine puntjes voor bij de borrel.
1 Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm in met wat boter en bedek de vorm met het bladerdeeg. Druk de randjes goed aan.
2 Splits twee eieren en bewaar zowel de dooiers als het eiwit. Smeer dan de bodem in met wat eiwit. Bak de bodem 5 minuten in de voorverwarmde oven.
3 Blancheer ondertussen de asperges kort in kokend heet water. Zet zolang apart.
4 Haal de quichebodem uit de oven. Leg de zalm op een met bakpapier beklede bakplaat, bedruppel ze met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Grill de zalm 8 minuten in de oven. Laat afkoelen.
5 Bak de blokjes spek in een koekenpan zonder vet in 5 minuten op middelhoog vuur goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
6 Vul nu de quiche. Verdeel de spekjes over de bodem en leg de helft van de asperges erop. Snijd de zalm in flinters en leg de helft ervan op de asperges. Bestrooi met het grootste deel van de bosui.
7 Doe al het ei weer bij elkaar en klop de eieren door de room. Schenk iets meer dan de helft van het mengsel over de spekjes, asperges en zalm.
8 Maak nog een laag met de rest van de asperges en de zalm. Schenk het overige eiermengsel eroverheen.
9 Brokkel als laatste de geitenkaas in stukken en strooi die over de quiche.
10 Zet de springvorm voorzichtig in de oven en bak de quiche in 45 minuten gaar of tot een houten prikker die je in het midden steekt er schoon weer uitkomt.
11 Bak de quiche, als die vanbinnen nog niet gaar maar vanboven wel al goudbruin is, nog een kwartier op 120 °C. Serveer de quiche lauwwarm.