Dit recept voor pulled zalm is van Julius Jaspers. Er zit een grappig verhaal achter, dat Julius deelt in zijn boek ‘Het complete BBQ-boek’: ‘Hahaha, dit recept heette eerst ‘zalm, warm gerookt’, maar toen ik de zalm van de barbecue haalde en hij in segmenten uit elkaar viel, had ik opeens mijn pulled zalm, waanzinnig!’
1. Meng zeezout, rietsuiker en citroenrasp en smeer hier de zalm goed mee in. Laat afgedekt een uur in de koelkast pekelen. Spoel schoon onder de kraan en dep goed droog.
2. Strooi de rookmot op de kolen, leg direct de zalm op de huid in de barbecue en laat 30 minuten roken. Zorg ervoor dat de temperatuur niet boven de 60 °C komt.
3. Laat de zalm even uitdampen en trek voorzichtig met de vingers de segmenten uit elkaar. Wat mij betreft geen saus, alleen een beetje citroensap en zwarte peper. Garneer met een paar pluimpjes dille.
Voor 6 personen.
Voorbereiding: 10 minuten. Marineren: 60 minuten. Roken: 30 minuten. Bereiding: 15 minuten. Temperatuur 80 °C. Hitte: indirect.
Benodigdheden: rookmot