In een handomdraai maak je dit heerlijke herfstrecept met prei – het is en blijft een lieveling!
Bak wat extra ringen prei knapperig en strooi ze over deze soep. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook erg lekker.
1 Rooster de pancetta of bacon onder een grill tot-ie knapperig is. Laat hem uitlekken op keukenpapier en houd zolang apart.
2 Maak de preien schoon en snijd ze in ringen. Smelt de boter in een grote pan met antiaanbaklaag en bak de prei 4-5 minuten op middelhoog vuur. Voeg een scheut water toe, draai het vuur laag en laat de prei, met het deksel op de pan, nog 8 minuten smoren tot-ie zacht is.
3 Roer de bloem erdoor en voeg flink wat zout en peper toe. Giet de bouillon erbij en breng het onder af en toe roeren aan de kook. Schil de aardappels, snijd ze in stukjes (à 1,5 cm) en doe ze in de pan. Laat dit alles op middelhoog vuur 30 minuten koken, tot de aardappels zacht zijn. Maal dan de helft van het mengsel in de blender tot een glad geheel. Giet het terug in de pan, roer het door de soep en breng op smaak met zout en peper.
4 Schep de soep in ondiepe kommen en roer een lepel crème fraîche erdoor. Breek de pancetta in stukjes en strooi die over de soep samen met gehakte dragon (of peterselie).
PER PORTIE 228 kcal, 7,2 g vet (3,8 g verzadigd), 12,6 g eiwit, 30 g koolhydraten, 2,9 g suikers, 0,8 g zout, 2,8 g vezels
4 PERSONEN
• 4 plakken pancetta of gerookte bacon
• 2 middelgrote preien
• 1 el ongezouten boter
• 1 el bloem
• 1,2 l kippen- of groentebouillon
• 500 g aardappels
• 4 el halfvolle crème fraîche
• bos dragon of platte petersel