Recept
Pork Belly Burnt Ends
Traditioneel worden burnt ends gemaakt van brisket. Deze lekkere snack is ook uitstekend van varkensvlees te maken en is als bonus ook nog eens een stuk sneller klaar. Heb je voldoende tijd om de heerlijke ananas-peperrelish erbij te maken, aldus Jord Althuizen in zijn boek The best of bbq snacks.
Ingrediënten
Voor 4-6 personen | 1,5 uur voorbereiding – 4,5 uur bereiding
Pork belly burnt ends
- 1 kg varkensbuik zonder zwoerd
- 2 el olijfolie
- 4 el BBQ-rub
- 100 ml BBQ-saus
- 50 ml bier
- 100 g honing
- 1 tl kaneel
- 1 tl piment
- 1 tl gemberpoeder
- 2 el boter
Gerookte-ananas-peperrelish
- 1 verse ananas
- ½ Scotch Bonnet of habanero peper
- 2 el olijfolie
- 1 rode ui, fijngehakt
- 1 el pimentbolletjes
- 2 stuks steranijs
- 1 tl korianderzaad
- 1 el rietsuiker
- 200 ml appelciderazijn
- 2 el maizena
- 4 el water
- zout en versgemalen zwarte peper
Benodigdheden:
- BBQ met deksel voor indirect grillen
- Gietijzeren grillrooster
- 5 rookhoutchunks (appel- of kersenhout)
- Gietijzeren skillet of hittebestendige schaal
Bereiding
- Snijd de varkensbuik in blokjes van circa 4 x 4 cm. Bedek licht met olijfolie en kruid met de BBQ-rub.
- Leg de rookhoutchunks op de gloeiende kolen en leg de gekruide blokjes op het rooster. Rook circa 2,5 uur tot roodbruin.
- Meng in een skillet of schaal de BBQ-saus met bier, honing, kaneel, piment, gemberpoeder en boter. Zet dit mengsel in de BBQ.
- Voeg na 2,5 uur de varkensbuikblokjes toe aan het warme mengsel. Dek af met aluminiumfolie en gaar nog 1,5 uur.
- Haal de blokjes uit de saus, leg ze terug op de BBQ en rook 15 minuten tot de saus is ingedikt.
- Schil tijdens het roken de ananas en snijd in plakken van 1 cm. Rook circa 1 uur tot zacht en snijd in blokjes.
- Verwijder de zaadjes uit de peper, hak fijn en fruit met ui, pimentbolletjes, steranijs en korianderzaad in olijfolie.
- Voeg rietsuiker toe, laat karamelliseren en blus af met appelciderazijn. Breng aan de kook.
- Voeg de ananasblokjes toe, breng opnieuw aan de kook, voeg maizena met water toe en roer door.
- Breng op smaak met zout en peper en serveer lauwwarm bij de Pork Belly Burnt Ends.
Credits fotografie: Remko Kraaijeveld