“Dit is de meest briljante, lekkerste burger is die ik in lange tijd heb geproefd — knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen, licht pittig en met een perfecte balans van smaken.”
1 Pel en snipper de uien. Halveer de peper, verwijder de zaadjes en snijd hem fijn. Pel en hak de knoflook en doe dit alles in een grote kom. Rasp de pompoen (met schil en al) heel grof, voeg hem toe en verkruimel de paneer erboven.
2 Strooi het meel, de specerijen en wat zeezout en zwarte peper erover. Knijp er 1 limoen boven uit, voeg 100 ml water toe en roer dit alles goed door elkaar.
3 Pluk wat blaadjes van de koriander en houd ze zolang apart. Doe de rest (met steeltjes en al) in de blender, voeg de yoghurt, het sap van 1 limoen en een snuf zeezout en zwarte peper toe en mix er een gladde saus van. Was de sla en snijd hem in dunne reepjes. Snijd de broodjes horizontaal doormidden en houd zolang apart
4 Verhit de olie in een grote, zware pan op middelhoog tot hoog vuur tot 180 °C — gebruik een keukenthermometer of test de olie door er wat van het pompoenmengsel in te laten vallen; als het meteen begint te bubbelen en goudbruin wordt, is de olie heet genoeg.
5 Laat voorzichtig lepels van het mengsel (ongeveer zo groot als golfballen) in de olie zakken en bak ze 2-3 minuten per kant, tot ze goudbruin en krokant zijn — het kan zijn dat je dit in twee porties moet doen. Neem ze er voorzichtig met een schuimspaan uit en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
6 Rooster de broodjes een paar minuten in een niet te hete oven, een broodrooster of een grillpan op hoog vuur.
7 Stel de burgers samen: bestrijk elke onderste broodhelft met wat van de korianderyoghurt, verdeel er slareepjes over, gevolgd door wat van de krokante pompoenbhaji’s. Druppel er nog wat yoghurt over en eindig met een lepel mangochutney en een paar van de bewaarde korianderblaadjes. Snijd de laatste limoen in partjes en geef ze bij de burgers.
Jamie’s tip: serveer naast de burgers een koud biertje, dan is het feest helemaal compleet!
PER PORTIE 709 kcal, 36,4 g vet (10,2 g verzadigd), 24,7 g eiwit, 73,2 g koolhydraten, 20,1 g suikers, 0,1 g zout, 9,5 g vezels