Deze leuke bowls zitten nokkievol heerlijke smaken, fijne texturen en bonte kleuren; dat wordt feest. En als de dj op je feestje afzegt, zorg je natuurlijk voor een goede vervanging: kies ingevroren doperwtjes in plaats van edamame, of gemarineerde tempé in plaats van tonijn. De
zelfgemaakte furikake raad ik je van harte aan: het is een absolute openbaring. Zo gebruik je het daikonblad dat normaal op de composthoop terecht zou komen, en het smaakt fantastisch. Als je geen tijd hebt om furikake te maken, dan zijn er genoeg Japanse specerijen te koop bij de toko of supermarkt, ter vervanging.
1. Breng de pandanrijst en 500 ml koud water in een steelpan op middelhoog vuur aan de kook. Draai vervolgens het vuur laag, dek de pan af en laat de rijst 12 tot 15 minuten zachtjes koken, of tot de rijst gaar is. Haal de pan van het vuur en houd een deksel erop tot je de rijst gaat gebruiken.
2. Maak intussen de furikake. Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng in een kom de nori, het zwarte en witte sesamzaad, de bruine basterdsuiker en het uienpoeder, en spreid dit uit over de bakplaat. Bak 5 minuten, of tot de suiker bubbelt. Haal uit de oven en laat afkoelen. Verlaag de oventemperatuur tot 100 °C, leg de daikonblaadjes op een rek en bak ze 20 minuten, of tot ze volledig gedroogd zijn.
3. Doe het geroosterde norimengsel in een kom. Meng met de bonitovlokken, het Koreaans chilipoeder, knoflookpoeder en de zoutvlokken en verkruimel met je vingertoppen tot een grof poeder. Voeg de gedroogde daikonblaadjes toe, verkruimel ze een beetje, schep om met een lepel en zet opzij.
4. Gebruik een dunschiller om dunne linten te maken van de rauwe daikon en wortel. Roer de slierten in een kom om met de ingelegde gember, het inlegvocht en de sesamolie. Verdeel de tonijn, rijst en salade over serveerschalen. Roer er wat Kewpie mayo door en besprenkel met sojasaus. Top met plakjes avocado en edamame, bestrooi met de furikake en serveer met partjes citroen.
Shortcut Ah, je bent op zoek naar hoe je dit snel kunt maken. Geen nood, er zijn kant-en-klare furikake-mengsels verkrijgbaar bij de toko, de beter gesorteerde kruidenier en soms zelfs bij de vishandel. Of vraag ernaar bij de vishandel, die kan er zeker aankomen. Voor een
snelle afgeleide van de poké bowl kun je ook een beetje geraspte wortel en daikon mengen met wat rijstazijn, sesamolie en zout. Ook lekker. Maar beloof me dat je het een keertje zelf probeert, furikake en een echte, goed bereide poké bowl zijn de moeite meer dan waard.