1. Bereid de havergrutten volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de knolselderij in dunne plakjes en stoom ze 5-7 minuten, of tot ze zacht zijn. Verwijder de stengels van de boerenkool en scheur of snijd de bladeren in kleine stukken. Voeg ze op het laatste moment toe om ze ook licht te stomen. Snijd de rodekool fijn.
2. Rasp de wortels, doe ze in een kom en giet de azijn erover. Laat minstens 15 minuten staan. Rasp de biet, meng hem met de witte bonen en breng het mengsel op smaak met wat zout. Doe alle ingrediënten voor de mierikswortelsaus in een aparte kom en roer ze goed door.
3. Verdeel de havergrutten over vier kommen, voeg alle groenten toe en lepel de mierikswortelsaus eroverheen. Garneer met de peterselie.
Variatie
- Vervang de wortel door venkel als die in het seizoen is. Vervang de havergrutten door andere volkoren granen, zoals gerst of quinoa.
- Geen peterselie? Probeer andere verse kruiden, of ver- vang de kruiden door nog een extra koolsoort.
Snelle tip
Voeg eens een van de onderstaande eiwitbronnen toe:
- 1 blok (250 g) biologische stevige tofu (naturel). Druk het vocht eruit, snijd het in blokjes en marineer ze 10 minuten in tamari. Doe ze dan in een ovenschaal en bak ze circa 20 minuten op 200 °C in de oven.
- 1 blok tempé (400 g). Snijd het blok in dunne plakjes en marineer die 30 minuten in tamari. Doe ze dan in een ovenschaal en bak ze circa 20 minuten op 200 °C in de oven.
- 1 blik (uitlekgewicht ca. 230 g) boterbonen of kikkererwten.
Voor 4 personen
Bowl
- 160 g ongekookte havergrutten, minstens 8 uur, of 1 nacht, in water geweekt
- 300 g knolselderij
- 100 g boerenkool
- 100 g rodekool
- 50 g kiemgroenten, zoals linzen-, bonen- of bietenscheuten
- 1 handje verse peterselie
Ingemaakte wortels
- 2 middelgrote wortels
- 60 ml appelciderazijn
Bietenvulling
- 1 rode biet
- 1 blik witte bonen (uitgelekt ca. 230 g)
- zeezout
Mierikswortelsaus
- 250 g plantaardige yoghurt
- 1 tl fijn geraspte mierikswortel
- zeezout en versgemalen zwarte peper