Pizza met ricotta & boerenkool

Pizza met ricotta & boerenkool

Bereiding

Wij kennen de boerenkool al jaren en inmiddels is ie ook in de VS steeds populairder aan het worden. In dit recept combineer je ‘m met ricotta op een pizza. Een beetje gek, maar wel super smaakvol! 

1 Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote hapjespan. Voeg de reepjes boerenkool toe en laat ze slinken. Voeg zout en peper toe en houd zolang apart.

2 Voor het pizzadeeg: schenk 125 ml water in een kleine kom. Strooi de gist erop en wacht een paar minuten. Klop er dan een papje van. Klop de suiker erdoor; laat de korrels oplossen. Voeg 50 gram meel toe om er een pasta van te maken. Dek de kom af met een vochtige theedoek en wacht 20 minuten, tot het mengsel licht bruist.

3 Meng 400 gram meel met het zout in de kom van een staande mixer. Bewaar de laatste 50 gram meel om zo nodig nog toe te voegen. Voeg het gistmengsel, de rest van het water en de olijfolie toe. Kneed het deeg 10 minuten met de deeghaken van de mixer, tot het glad en elastisch is. Voeg wat meel toe als het te nat is. Het moet vochtig en plooibaar zijn, maar niet aan je handen plakken.

4 Leg het deeg in een met olie ingevette kom. Draai het erdoor, zodat het met olie bedekt raakt. Dek de kom af met vershoudfolie. Laat het deeg op een warme plek 1–1½ uur rijzen tot het dubbele volume.

5 Vouw, duw en sla de lucht uit het deeg, verdeel het in vier porties. Rol elke portie tot een bal en leg die op een met meel bestoven werkvlak. Dek de ballen af met vershoudfolie, laat ze 15 minuten rusten.

6 Druk elke deegbal plat met je hand of een deegroller; rol er een 5 mm dikke cirkel van, met een doorsnee van 25 cm. Prik met een vork gaatjes in het deeg en leg de cirkels op een bakplaat. Bestrooi ze met griesmeel.

7 Verwarm de oven voor op 230 ºC. Beleg elke deegcirkel met een kwart van de passata en ricotta. Leg er wat boerenkool op, en dan wat mozzarella en parmezaan. Bestrooi de pizza’s met wat chilivlokken als je ‘m lekker pittig wilt maken.

8 Besprenkel de pizza’s dan met een beetje olijfolie en strooi er een snuf zout over. Bak ze in de oven (een voor een of twee tegelijk; waarbij je de bakplaten halverwege wisselt). Reken 10 minuten: wacht tot de korst goudbruin is en de kaas bubbelt.

9 Schuif elke pizza op een snijplank en laat hem 5 minuten afkoelen voor je hem in punten snijdt – zo voorkom je dat de hete kaas alle kanten op glijdt.
 

Voor 4 kleine pizza’s

• extra vergine olijfolie

• 200 g boerenkool, blaadjes in reepjes gesneden

• 250 ml passata

• 120 g ricotta

• 125 g verse mozzarella

• 50 g parmezaan, fijngeraspt

• chilivlokken (optioneel) pizzadeeg

• 300 ml warm water

• zakje droge gist à 7 g

• 1 tl suiker

• 500 g witbroodmeel

• 2 tl fijn zeezout

• 2 el extra vergine olijfolie, plus extra

• 50 g griesmeel


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek