Favoriet bij bijna elke visboer: de pittige makreelsalade! Ik maak hem niet met gerookte makreel, maar met verse makreel die we even bakken met wat sambal, trassi en natuurlijk een
rood pepertje om het lekker pittig te maken. Laat deze salade een avondje op smaak komen in de koelkast, hij is de volgende dag nog lekkerder.
1 Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een pannetje en bak er de ui en de rode peper 2 minuten in. Gooi de knoflook, tomaat, trassi, sambal badjak, tomatenpuree en de suiker toe en bak nog 1 minuut. Pleur het water erbij en laat 10 minuten zachtjes inkoken.
2 Smeer de makreelfilets in met de sambal oelek en bestrooi met wat zout. Gooi een pan op het vuur en bak de makrelen in de rest van de zonnebloemolie 1½ à 2 minuten per zijde gaar. Neem uit de pan en laat afkoelen.
3 Pluk de makreel in fijne stukjes en roer de vis door de saus. Gaar nog 2 minuten. Neem van het vuur en laat het hele mengsel afkoelen.
4 Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Pleur het overal op samen met wat komkommerzuur*.
Lekker.
*komkommerzuur:
Gooi de komkommer en de ui bij elkaar in een bak en voeg het water en de azijn toe. Gooi de suiker en steranijs erbij en roer even goed. Laat zeker 2 à 3 uur op smaak komen in de koelkast.
4 personen – 20 minuten
Komkommerzuur: