Dak tori tang, dat ook bekend is als dak bokkeum tang, is een pittig gerecht van gesmoorde kip met aardappel en wortel. Doorgaans wordt de kip in zijn geheel verwerkt, maar ik gebruik bij voorkeur de vleugels en dijen, omdat dat eenvoudiger eten is en om het gedoe van het snijden van een hele kip over te slaan. Geef de kip de gelegenheid om heel langzaam te smoren in de rode, pittige saus en je zult beloond worden met sappige, malse kip en zijdezachte aardappels.
1. Snijd, bij gebruik van kippenvleugels, de vleugels in drie stukken: het vlezige deel (ook wel kipkluifje genoemd), het dunne deel van de vleugel en de vleugelpunt. Bewaar de vleugelpunten voor een ander recept. Snijd, bij gebruik van kipdijfilets, de dijen in blokjes van 3 cm. Leg de stukken kip in een grote kom en zet opzij.
2. Maak de marinade door alle ingrediënten in een grote pan te roeren tot alles goed gemengd is. Voeg de kip en ui toe en gebruik je handen (draag indien nodig handschoenen) om de marinade in het vlees te masseren tot de kip er goed mee bedekt is.
3. Voeg 250 ml water toe aan de marinade, roer en breng het water aan de kook op middelhoog vuur. Leg een deksel op de pan en smoor de kip 20 minuten, of tot de kip gaar is. Roer af en toe door.
4. Roer de aardappel en wortel door de kip, dek de pan weer af met de deksel, draai het vuur tot matig en smoor de kip en de groenten 20 minuten, of tot de kip mals en de aardappel zacht is. Haal de deksel van de pan en laat de saus nog 10 minuten pruttelen tot hij een beetje is ingekookt.
5. Schep de stoofschotel in een serveerkom en serveer warm, gegarneerd met de lente-ui. Serveer de kipstoofschotel met eenvoudige, gestoomde rijst en een paar bijgerechten.