Pittig gekruide kippenpoten

Pittig gekruide kippenpoten

‘Dit recept valt bepaald niet in de categorie snelle-15-minuten-maaltijden, maar ik vind dat het wel wat genegenheid verdient vanwege zijn eenvoud. Het zijn dit soort gerechten, met ingrediënten die ergens achter in het keukenkastje zijn verdwenen, die tot de lekkerste resultaten leiden. Pikante kippenpoten liggen sissend in de oven terwijl jij je alleen maar druk hoeft te maken over een paar ingrediënten die je moet omroeren in een kom. Hoezo keukenstress? Dit soort koken, daar houd ik van’, aldus Donal Skehan.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C).

2. Leg de kippenpoten in een kom, voeg de helft van de olie toe en alle ingrediënten voor het specerijenmengsel. Wrijf de poten goed in met de specerijen, zodat ze rondom bedekt zijn. (Als je tijd hebt, dek de kom dan af met plasticfolie en zet hem een nacht in de koelkast; de smaken kunnen dan in het vlees trekken.)

3. Leg de poten op een grote bakplaat (40 x 30 cm) en leg de wortels en rode ui erbij. Verspreid de ingrediënten goed over de bakplaat zodat er voldoende tussenruimte is en alles gelijkmatig gaart. Doe ook wat van de specerijen van de kip op de uien en wortels. Druppel de resterende olie erover en zet alles 45 minuten in de oven of tot de kip krokant, goudbruin en gaar is en de wortels beetgaar zijn.

4. Begin halverwege de braadtijd van de kip met de bulgur. Doe de bulgur, kikkererwten, abrikozen en sultana’s in een kom en giet de hete bouillon erover. Roer om, dek af met plasticfolie en laat 20 minuten staan tot de bulgur alle vocht heeft opgenomen. Roer het bulgurmengsel los met een vork, proef en voeg naar smaak peper en zout toe.

5. Serveer de kip, wortel en ui op een bedje van bulgur met naar keuze een schepje yoghurt erbij.

Dit recept komt uit het boek ‘Eet, Leef, Reis’ van Donal Skehan (€24,99, Nieuw Amsterdam). 

Voor 4 personen, actieve bereidingstijd: 20 minuten, totale bereidingstijd: 55 minuten:

  • 4 grote kippenpoten
  • 4 el olijfolie
  • 6 lange dunne wortels (ca. 450 g), geschrapt en bijgesneden
  • 1 grote rode ui, in kwarten maar met worteleinde eraan
  • yoghurt, voor erbij (optioneel)

Voor het specerijenmengsel:

  • 3 el zeezout
  • 2 el komijnpoeder
  • 2 el gerookt paprikapoeder (pimentón)
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl cayennepeper

Voor de bulgur:

  • 250 g bulgur
  • 100 g kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 50 g gedroogde abrikozen, grofgesneden
  • 50 g sultana’s
  • 500 ml hete kippenbouillon
  • versgemalen zwarte peper en
  • zeezout

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine