Duik lekker de keuken in voor een soepje-anders: pindasoep met kippendijen. Waarom we zo fan zijn van soep? Soep is zó divers en voor iedereen, dat elke cultuur wel haar eigen soepen kent. Van pittige pindasoep op het Afrikaanse continent en Tom kha kai uit Azië, tot en met gazpacho rondom de Middellandse Zee. Sommige soepen moeten dagen trekken, andere zijn in een handomdraai gemaakt. Of het nou een maaltijdsoep is of een lichte soep als aperitief: soep troost ons. En troost is nodig na het afgelopen coronajaar…
1. Wrijf de kippendijen royaal in met zout en laat zeker 2 uur in de koelkast pekelen.
2. Breng in een ruime pan de groentebouillon aan de kook. Snijd de aardappel in blokjes van 1 centimeter. Maak de kousenband schoon en snijd in stukjes van 2 centimeter. Kook de aardappel en kousenband beetgaar in de bouillon. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en houd apart.
3. Bak in een grote pan de kippendijen aan in de zonnebloemolie. Voeg hier de ui, knoflook, gember, limoenblaadjes, het citroengras, korianderzaad en de sambal oelek aan toe en bak even mee. Bak dan de bloem even mee en blus af met de pindakaas, ketjap manis, kokosmelk en de bouillon. Laat zeker 40 minuten langzaam stoven. Roer zo nu en dan. Je kan de kip in zijn geheel serveren of je vist hem eruit en plukt het vlees van het bot. Breng de soep op smaak met peper en zout.
4. Verdeel de kip, aardappel, kousenband en eventueel de taugé over kommen. Giet de hete pindasoep eroverheen. Garneer met het limoensap, de bladselderij, ketjap manis en eventueel de gebakken uitjes.