Deze verfrissende lichte siroop met de smaak van perzik en basilicum is heerlijk in cocktails, maar smaakt net zo lekker met bruiswater. Bewaar ‘m in de koelkast.
1 Doe de stukjes perzik in een grote pan en rasp de schil van 3 van de citroenen erboven. Roer de suiker en de basilicumtakjes erdoor en voeg 500 ml water toe.
2 Zet de pan op middelhoog vuur en verhit dit alles al roerend gedurende 8 minuten, tot de suiker is opgelost. Laat het op het vuur staan tot het fruit zacht is — laat het niet koken.
3 Pureer het fruit met een aardappelstamper en verhit het nog 5 minuten, of tot het mengsel iets is ingedikt. Neem dan de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Schenk het dan door een grove zeef boven een kom; gooi wat achterblijft weg. Pers de citroenen en roer het sap door de siroop.
4 Schenk de siroop in een grote kan. De siroop is onverdund 2 dagen houdbaar in de koelkast.
5 Schenk voor het serveren wat siroop in een glas en schenk er plat of bruisend water bij. Laat koud worden in de koelkast, gebruik ijsklontjes en extra basilicum voor de garnering.
Per portie 125 kcal, 0,1 g vet (0 g verzadigd), 0,8 g eiwit, 32,4 g koolhydraten, 32,3 g suikers
Voor 1 liter
• 6 perziken, ontpit, vruchtvlees in stukjes van 2 cm
• 7 citroenen
• 250 g fijne kristalsuiker
• 12 takjes basilicum, plus extra blaadjes voor de garnering
• water (met of zonder koolzuur)